Vihreät (Tšekki)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Strana zelených)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Strana zelených

Strana zelených logo 2017.svg

Perustettu 1990
Johto Petr Štěpánek
Toimisto Ostrovní 2063/7
Praha, Tšekki
Kansainväliset jäsenyydet Euroopan vihreä puolue
Global Greens
Kotisivu www.zeleni.cz

Vihreiden puolue (tšekiksi Strana zelených) (SZ), epävirallisesti zelení) on tšekkiläinen vihreä puolue. Puolue perustettiin helmikuussa 1990, mutta kesti kauan ennen kuin se sai poliittista vaikutusvaltaa. Puolue on saanut parlamenttipaikkoja ainoastaan vuoden 2006 vaaleissa ja se oli mukana vuoden 2007 alusta Mirek Topolánekin hallituksessa yhdessä keskustaoikeistolaisten ja kristillisdemokraattien kanssa.

Vuoden 2002 vaaleissa SZ sai 2,36 % äänistä, joten se jäi äänikynnyksen alle, eikä saanut edustajia parlamenttiin. Keskinäiset riidat muodostuivat mediassa laajemmin käsitellyiksi kuin poliittiset tavoitteet.

Suunnanmuutos oikeistoon tapahtui syyskuussa 2005, kun puheenjohtajaksi tuli entinen vapaademokraattien ympäristöministeri ja entinen kristillisdemokraattien jäsen Martin Bursík. Kesäkuun 2006 parlamenttivaaleissa tulos oli 6,29 % ja kuusi paikkaa.[1] Toukokuun viimeinen päivä SZ poisti vaalilistaltaan useita vasemmistolaisempia ehdokkaita, mukaan lukien Eva Holubován, 120 jäsenen 2 000:sta allekirjoitettua manifestin, joka arvosteli Bursíkia.

Topolánekin hallitukseen puolue sai neljä ministeriä, joista merkittävimmässä asemassa Martin Bursíkin lisäksi sitoutumaton ulkoministeri Karel Schwarzenberg. Bursík erosi puolueen johdosta toisen perättäisen vaalitappion jälkeen, kun puolue sai vuoden 2009 eurovaaleissa vain 2 % äänistä.[2] Toukokuun 2010 vaaleissa puolue sai 2,4 % äänistä. Entinen presidentti Václav Havel oli ilmaissut aiemmin tukensa puolueelle.[3]

Vuoden 2012 vaaleissa puolue sai yhden paikan senaattiin (Eliška Wagnerová) ja toisen paikan yhdessä Piraattien ja Kristillisdemokraattien kanssa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Keskusvaalilautakunta
  2. http://www.radio.cz/en/article/117129
  3. http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2240081/tshekin-demarit-karsivat-voiton