Stora Herrö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stora Herrö
Stora herro grilli.jpg

Grillipaikka Stora Herröllä

Sijainti
Merialue
Pinta-ala
0,44 km² [1]
Näkymä Stora Herröstä Helsingin kantakaupunkiin

Stora Herrö on saari Espoon Suvisaaristossa. Se on yksi Espoon kaupungin ulkoilusaarista. Stora Herrö sijaitsee Pentalan eteläpuolella ja Medvastön kaakkoispuolella noin 2,5 kilometriä Suvisaariston pääsaarista lounaaseen. Etäisyys Soukanniemen Amiraalinsatamaan on kolmisen kilometriä.

Lilla Herrö on kasvanut maankohoamisen seurauksena lähes kiinni Stora Herröhön. Saaria erottaa toisistaan Herröviken.[2] Espoon ulkoilusaarista Rövaren ja Kaparen sijaitsevat Stora Herrön itäpuolella. Saaren eteläpuolella sijaitsee pieni Herrökobbenin saari.

Stora Herrön pinta-ala on 44,3 hehtaaria. Sen metsät ovat pääosin kalliomännikköä, kuusia kasvaa siellä täällä. Stora Herrön keskiosassa on Söderviken-niminen lahti, jonka rannalla on suhteellisen pieni saraneva. Suurimmalta osin Stora Herrön rannat ovat kalliota ja kivikkoa, saaren itäosassa on jonkin verran myös hiekkaisia lahdelmia.[3]

Stora Herrön luoteisrannalla on pieni saaristovenelaituri ja saaren keskiosassa sijaitsee puinen näköalatorni.[4] Stora Herrössä on myös kaksi pienehköä uimarantaa.[5]

Espoon ja Kirkkonummen raja kulkee Pentalan ja Medvastön välistä salmea eli Pentalasundetia lounaaseen; pienen Brudholmenin saaren itärannalla se kääntyy kohti kaakkoa ja halkaisee Lilla Herrön, Stora Herrön ja Herrökobbenin siten, että kunkin saaren etelä- ja länsiosa on Kirkkonummen hallinnollisella alueella.

Stora Herrö on osa Uudenmaan maakunnallista virkistysalueverkostoa.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saaristo-opas (pdf) (s. 35) Espoo.fi. Espoo: Helsingin kaupungin liikuntavirasto, merellinen osasto 2014. Viitattu 28.3.2018.
  2. Herröviken : Vakaveden osa MML Paikannimet linkitettynä tietona. Viitattu 28.3.2018.
  3. Espoon ulkoilusaaret (html) (Stora Herrö) Espoo.fi. Espoo: © Espoon kaupunki. Viitattu 28.3.2018.
  4. Hagerlund, Tony: Espoon saaret: Stora Herrö (html) Hagerlund.net. Tony Hagerlund. Viitattu 28.3.2018.
  5. Hagerlund, Tony: Espoon uimarannat: Stora Herrö (html) Hagerlund.net. Tony Hagerlund. Viitattu 28.3.2018.
  6. Muut liiteaineistot 4: Virkistysalueverkoston kohdetiedot (pdf) Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaava. Helsinki: Uudenmaan liitto. Viitattu 28.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]