Steven Pinker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Steven Pinker

Steven Arthur Pinker (s. 18. syyskuuta 1954 Montreal, Kanada) on kanadalais-yhdysvaltalainen psykologi, kognitiotieteilijä ja tietokirjailija, joka tunnetaan erityisesti teoksistaan The Language Instinct (1994), How the Mind Works (1997) ja The Blank Slate (2002).

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pinker syntyi englanninkieliseen juutalaisyhteisöön Montrealissa, mutta ryhtyi ateistiksi 13-vuotiaana. Hänen isänsä Harry Pinker oli opiskellut juristiksi, mutta oli kuitenkin aluksi toiminut kulkukauppiaana. Pinkerin äiti Roslyn puolestaan toimi uransa aikana sekä opinto-ohjaajana että lukion vararehtorina.

Pinker työskentelee Yhdysvalloissa MITissä, jossa hän on kognitiivisen neurotieteen osaston johtaja.[1] Hän tutkii aivojen osien tapaa käsitellä ympäristöstä tulevaa informaatiota ja on sitä mieltä, että ympäristön vaikutusta ihmisen käyttäytymiseen on huomattavasti liioiteltu[2]. Hän on omaksunut Noam Chomskyn opin siitä, että ihminen on syntyessään valmiiksi ohjelmoitu oppimaan kielioppiin pohjautuvan kielen.[1]

Hän on myös suosittu luennoitsija ja muistuttaa ulkoisesti rocktähteä.[1]

Steven Pinkerin ja Paul Bloomin artikkeli ”Natural language and natural selection”[3] (1990), jossa he esittivät nykyihmisen oletetun kielielimen kehittyneen normaalin luonnonvalinnan muovaamana, käynnisti nykyisen keskustelun kielen synnystä.[4]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pinker, Steven: How the mind works. New York: Norton Books, 1997. ISBN 0-713-99256-5. (englanniksi)
  • Pinker, Steven: The blank slate: The modern denial of human nature. London: New York: Allen Lane/Penguin Books, 2002. ISBN 0-713-99256-5. (englanniksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Time Magazine luettu 22.10.2011
  2. Lasse Berg, Gryning över Kalahari, s. 320 ("Man kan inte tänka sig människan utan miljö, och utan gener finns bara en gråsten. Men Pinker menar att miljöns roll är kraftigt överdriven. Skall man se det som att generna viskar till oss hur vi skall bete oss? Nej, generna viskar inte, de vrålar oss rätt in i öronen, säger [Pinker].")
  3. Behavioral and Brain Sciences 13, 707–727
  4. Timo Haukioja, Kielikyky ja evoluutio, Tieteessä tapahtuu viitattu 20.12.2011

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.