Stephen Webb

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Stephen Webb on brittiläinen fyysikko ja tietokirjailija. Hän on tutkinut älyllisen elämän mahdollisuutta ja todennäköisyyttä maailmankaikkeudessa. Hän on pohtinut Fermin paradoksia, ja palkitussa teoksessaan Missä kaikki ovat? (Where Is Everybody?) hän on esittänyt siihen 50 ratkaisua kolmesta eri näkökulmasta.

Koulutus ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Webb väitteli tohtoriksi teoreettisesta fysiikasta 1988 Manchesterin yliopistosta[1] ja on työskennellyt useissa Britannian yliopistoissa. Hän oli mukana palkitussa (European Academic Software Award) fysiikan opetusohjelmistoja kehittäneessä ryhmässä.[2]

Hän asuu ja työskentelee Milton Keynesissä ja osallistuu kirjoittamisen lisäksi päätyönään Open Universityn etäopiskelumateriaalia muun muassa matematiikan korkeakouluopetusta varten kehittäviin ryhmiin.[2]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Webbin esikoisteos Measuring the Universe: the Cosmological Distance Ladder ilmestyi vuonna 1999.

Hänen toinen kirjansa, suomeksikin käännetty, Missä kaikki ovat? esittää kolme näkökulmaa elämän todennäköisyyden ja mahdollisuuden arvioimiseksi maailmankaikkeudessa. Yhden käsityksen mukaan Maan ulkopuolista älyllistä elämää on olemassa, mutta emme ole vielä saaneet yhteyttä toisiimme. Toisaalta salaliittoteorian mukaan he ovat jo keskuudessamme, mutta tavalla tai toisella heidän olemassaolonsa on piilossa. Kolmannessa vaihtoehdossa olemme ainoat älylliset koko universumissa. Kirja sai Contact in Contextin parhaan idean palkinnon[3] ja oli ehdolla Aventis-palkinnon saajaksi 2003.

Kirjassa Out of this World käsitellään viimeaikaisia hiukkasfysiikan ajatuksia ja esitetään erikoisia teorioita kirjailijan omintakeiseen tyyliin.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Webb harrastaa jalkapalloa ja krikettiä.[2]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Webb, Stephen: Measuring the Universe. Springer Praxis Books, 1999. ISBN 978-1-85233-106-1. linkki kustantajan sivulle teoksesta. (englanniksi)
  • Webb, Stephen: Jos maailmankaikkeus kuhisee elämää ... missä kaikki ovat?: Viisikymmentä ratkaisua Fermin paradoksiin ja maan ulkopuolisen elämän arvoitukseen. Suomentanut Hannu Karttunen. Alkuteos: If the universe is teeming with aliens ... where is everybody?, Springer Praxis Books, 2002. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2005. ISBN 952-5329-45-3.
  • Webb, Stephen: Out of This World: Colliding Universes, Branes, Strings, and Other Wild Ideas of Modern Physics. Springer Praxis Books, 2004. ISBN 978-0-387-02930-6. linkki kustantajan sivulle teoksesta. (englanniksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stephen Webb: Profile Dr. Stephen Webb www.bth.se/elpub2000. Arkistoitu 18.8.2006. (englanniksi)
  2. a b c d Springer: Dr. Stephen Webb Springer. Viitattu 19. marraskuuta 2007. (englanniksi)
  3. CIC (Arkistoitu – Internet Archive)