Star Control

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star Control
Kehittäjä Toys for Bob
Legend Entertainment
Julkaisija Accolade
Suunnittelija Fred Ford
Paul Reiche III
George MacDonald
Michael Lindner
Lajityyppi strategiapeli
Alusta Amiga, Amstrad CPC, Commodore 64, DOS, Sega Mega Drive, ZX Spectrum, 3DO, Mac OS
Ensijulkaisu Star Control (1990)
Viimeisin julkaisu Star Control 3 (1996)
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Star Control on kolmiosainen strategiapelisarja. Pelit keskittyvät avaruustaisteluun, strategiapelaamiseen ja seikkailuun.

Star Control[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensimmäinen peli on Star Control: Famous Battles of the Ur-Quan Conflict. Pelin julkaisi vuonna 1990 Accolade, ja sen kehittäjänä toimi Toys for Bob. Pelin ytimenä on kahden avaruusaluksen välinen ylhäältäpäin kuvattu avaruustaistelu eräänä ensimmäisistä videopeleistä pidetyn Spacewarin tapaan. Avaruustaistelun ohella pelissä oli strateginen osuus. Pelin taustatarinana oli kahden tähtienvälisen liittouman välinen sota. Pelin avaruustaistelun vetovoimaa lisäsivät sen hyvin tasapainotetut alukset.

Star Control 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Control II: The Ur-Quan Masters on pelisarjan toinen osa. Sitä pidetään yleisesti sarjan parhaana pelinä. Peli lisää edeltävään peliin verrattuna seikkailupeliosuuden, joka kertoo ihmisten ja näiden liittolaisten välisestä taistelusta pahaa Ur Quan -lajia vastaan. Pelin seikkailupeliosuudessa pelaaja tutkii tähtijärjestelmiä etsien uusia resursseja ja liittolaisia. Peli laajentaa edellisen osan avaruustaistelua uusilla aluksilla.

Star Control 2:en kehitti Toys For Bob, ja sen julkaisijana toimi edeltävän osan tavoin Accolade. Peli julkaistiin vuonna 1992 MS-DOS:lle. Se käännettiin myöhemmin Macintoshille ja 3DO:lle.

Star Control 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Control 3:n kehittäjänä toimi Legend Entertainment, ja peli julkaistiin vuonna 1996 MS-DOS:lle ja Macintoshille. Star Control 3 on pelillisesti edeltäjäänsä suppeampi keskittyen lähinnä taisteluun ja tutkimusmatkailuun. Pelin juonta pidetään yleisesti huonona verrattuna edeltäjäänsä. Samoin pelin avaruustaistelua on pidetty heikompana johtuen muun muassa alussuunnittelusta ja pelin tekoälyn omituisuuksista.

The Ur-Quan Masters[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Ur-Quan Masters (UQM) on avoimen lähdekoodin käännös Star Control II:sta nykyaikaisille käyttöjärjestelmille. Se toimii ainakin Microsoft Windowsilla, Linuxilla, Mac OS X:llä ja FreeBSD:llä. UQM sai alkunsa, kun Star Control II:n kehittäjät Fred Ford ja Paul Reiche III julkaisivat pelin 3DO-version lähdekoodin GNU GPL -lisenssin alaisena vuonna 2002.

The Ur-Quan Masters on kehittäjiensä mukaan kehitysvaiheessa, mutta on kuitenkin jo täysin pelattava. The Precursors on tehnyt peliin alkuperäisistä Star Control II:n musiikkikappaleista uusversioita, mutta myös alkuperäisiä kappaleita voi pelissä käyttää.

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmoitettujen jatko-osien kehitys on ollut lakikiistassa alkuperäisen trilogian ja immateriaalioikeuksien omistajuudesta.[1][2] Stardock Entertainmentin Brad Wardell ja alkuperäisen sarjan kehittäjät Fred Ford ja Paul Reiche III ovat sopineet kiistan.[3] Sopimuksen ansiosta Stardock voi jatkaa Star Control Originsin myymistä sekä jatkokehittämistä ja Ford & Reiche voivat jatkaa Ur-Quan Mastersin (aiemmin nimellä Ghosts of the Precursors) jatko-osan kehittämistä.[3] Sopimuksen myötä sarjan aiempia osia voidaan myydä edelleen ja tuotot jaetaan osapuolien kesken.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Star Control lead devs fire back at Stardock lawsuit 23.2.2018. Rock Paper Shotgun. Viitattu 25.2.2018.
  2. Star Control countersuit aims to invalidate Stardock’s trademarks [Updated] 22.2.2018. Ars Technica. Viitattu 25.2.2018.
  3. a b c Lee Hutchinson: Stardock and Star Control creators settle lawsuits—with mead and honey 12.6.2019. Ars Technica. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.