Stanley Wagner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Maa:  Kanada
Miesten jääkiekko
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Lake Placid 1932 Jääkiekko

Ulysses Stanley Wagner (2. maaliskuuta 1908 Pueblo, Yhdysvallat11. lokakuuta 2002 Winnipeg) oli kanadalainen jääkiekkoilija ja olympiavoittaja, joka pelasi maalivahtina.

Wagner syntyi Coloradossa Yhdysvalloissa, jonne hänen perheensä oli mennyt parantaakseen isän tuberkuloosin. Se ei onnistunut, vaan Stanleyn isä kuoli ennen kuin tämä oli täyttänyt vuoden. Wagner opiskeli Manitoban yliopistossa kirjanpitoa, mutta hän jätti koulun kesken ja meni virkailijaksi Fordille, jotta hän voisi ryhtyä pilotiksi.

Wagner oli voittamassa kultaa Lake Placidin olympialaisissa 1932 varamaalivahtina. Hän pelasi turnauksessa yhden ottelun. Wagner oli ollut voittamassa myös amatöörien Kanadan-mestaruuspokaali Allan Cupin Winnipeg Hockey Clubissa 1931.

Wagner pääsi olympiavoittonsa jälkeen ilmailualalle ja toimi vuosien ajan lentäjänä sekä johtajana. Hän oli Winnipegin lentoseuran perustajajäseniä ja lähes kuoli 1930-luvun lopussa, kun hänen sytyttimiä kuljettanut lentokoneensa törmäsi veteen Ontariossa. Wagner toimi Transair-yrityksen varapresidenttinä vuoteen 1975 saakka. Hän kuoli halvaukseen vuonna 2002 ja jätti jälkeensä kahden miljoonan dollarin arvoisen kartanon, josta iso osa lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen. Wagnerilla ja hänen vaimollaan ei ollut lapsia.

Wagner auttoi perustamaan Länsi-Kanadan ilmailumuseota. Manitobassa on Wagnerin kunniaksi nimetty järvi, ja hänet nimettiin Manitoban urheilun kunniagalleriaan 2004. Galleriasta löytyy muun muassa hänen olympiakultamitalinsa.

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.