Maalivahti (jääkiekko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maalivahti (Henrik Lundqvist Vancouverin talviolympialaisissa 2010) on valmistautunut mahdolliseen torjuntaan, koska aloitus on omalla puolustusalueella.

Maalivahti on yksi jääkiekon pelipaikoista. Maalivahti yrittää pääasiassa estää maalien syntymistä omaan päätyyn. Maalivahti saa koskea kiekkoon miten tahansa ja hänen tavoitteenaan on suojata maalia.

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääkiekkomaalivahdin varustus poikkeaa kenttäpelaajan varusteista siten, että toisessa kädessään maalivahdilla on levyhansikas eli niin sanottu kilpi ja toisessa räpylä, jolla pyritään saamaan kiekko kiinni; maila on kilpikädessä. Polvisuojat, ”patjat”, ovat torjuntatehon lisäämiseksi leveät. Lisäksi jääkiekkomaalivahti käyttää rintapanssaria, jossa on myös olkapääsuojat, alapäänsuojaa, kaulasuojaa ja kypärää, jossa on maski. Kaikilla maalivahdin varusteilla on parempi suojaavuus kuin kenttäpelaajien vastaavilla. Maila on malliltaan kenttäpelaajan mailaa leveämpi. Sitä käytetään sekä torjumiseen että pelin avaamiseen. Lisäksi maalivahdin luistimet ja housut eroavat kenttäpelaajien vastaavista. Maalivahdin luistimet ovat leveämmät ja matalammat; lisäksi niiden terät ovat pidemmät kuin kenttäpelaajilla. Myös maalivahdin housut ovat leveämmät kuin kenttäpelaajien. Jääkiekossa maalivahdin peliasu on, toisin kuin esimerkiksi jalka- tai käsipallossa, saman värinen kuin kenttäpelaajilla.

Maalivahtien pelityylejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhostyylissä seisotaan asennossa, josta on nopea pudottautua polvilleen. Perhostyylissä pyritään peittämään matalalle suuntautuvat laukaukset patjoilla sekä muu osa maalista käsillä ja vartalolla. Koska perhostyylin käyttäjät pyrkivät tekemään torjunnat sijoittumalla hyvin, itse torjunta tehdään usein passiivisesti, antaen kiekon osua suojavarusteisiin. Tarpeen vaatiessa laukaus peitetään kilpeä tai räpylää käyttäen. Tekniikasta johtuen perhostyylillä pelaavat maalivahdit joutuvat aika ajoin turvautumaan koviin venytyksiin.

Tunnettuja maalivahteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.