Stalker: Clear Sky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky
Stalkerclearsky.jpg
Kehittäjä GSC Game World
Julkaisija GSC World Publishing
Deep Silver
Jakelija Valve (Steam)
Koch Media
Pelisarja S.T.A.L.K.E.R.
Pelimoottori X-Ray Engine
Julkaistu
  • RU 22. elokuuta 2008
  • UA 25. elokuuta 2008
  • EU 12. syyskuuta 2008
  • NA 15. syyskuuta 2008
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvoPEGI: 16
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto DVD, Steam
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky on GSC Game Worldin kehittämä sekä GSC World Publishingin ja Deep Silverin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli ja itsenäinen jatko-osa S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobylille.[1] Peli julkaistiin Microsoft Windowsille vuonna 2008.

Peli sisältää uusia ja vanhoja alueita, uudelleen mallinnettuina vanhasta pelistä. X-ray-pelimoottori on päivitetty versioon 1.5 ja sisältää DirectX 10 -tuen. Tekoäly on saavuttanut uuden tason mahdollistaen uuden ryhmien välisen taistelun. Peli yhdistää selviytymiskauhun, ensimmäisen persoonan ammuntapelien ja roolipelien elementtejä.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin lisä peliin Shadow of Chernobylin jälkeen on ryhmittymien välinen sotajärjestelmä. Ryhmittymät taistelevat alueista hyökäten saadakseen aluetta ja puolustaen sitä pitääkseen sen omanaan. Pelaajan on mahdollista liittyä eri ryhmittymiin ja auttaa niitä taisteluissaan. Mitä vahvemmaksi ryhmittymä muodostuu, sitä parempia varusteita kauppiaat voivat toimittaa ja joita ryhmän soturit voivat käyttää. Pelihahmo on mercenary-ryhmittymän jäsen ja pystyy tekemään tehtäviä mille tahansa ryhmittymälle tai pysyä täysin puolueettomana. Tärkein ominaisuus ryhmittymiin liittymisellä on pääsy kauppiaiden ja insinöörien luokse. Joihinkin ryhmittymiin, kuten esimerkiksi armeijaan (engl. military) ei voi liittyä.

Muita uusia pelielementtejä ensimmäisen pelin jälkeen ovat aseiden ja varusteiden kustomointi- ja korjausjärjestelmä sekä näkymättömät artefaktit, jotka tarvitsevat tunnistimen paikantamiseen ja tekoälyhahmojen kyky heittää käsikranaatteja, ottaa suojaa ja käyttää ns. sokeaa tulitusta. Peliin on lisätty muun muassa myös kevyet konekiväärit.

X-ray engine 1.5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jopa vanhentuneilla DirectX 8 -näytönohjaimilla toimivana, pelillä on samat minimivaatimukset kuin Shadow of Chernobylillä. Tehokkaan tietokoneen omaavat pelaajat pystyvät hyödyntämään uusia graafisia ominaisuuksia, joita uudistunut pelimoottori sisältää. Lisäykset X-ray 1.5:ssä sisältävät volumetrisen valaistuksen, savun ja tulen sekä pehmeän veden, dynaamiset märät pinnat, DirectX-10-tuen ja paljon muuta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On vuosi 2011, ja pelattava hahmo Scar on opastamassa tiedemiehiä (Ecologist) suon läpi. Yhtäkkiä Emissio, oudonlainen ja noin kerran päivässä tapahtuva hengenvaarallinen säteilyaalto iskee eikä kukaan ehdi siltä suojaan. Joukko Clear Skyn miehiä löytää Scarin ja vie hänet heidän suolla piilossa olevaan tukikohtaan. Lebedev, Clear Skyn pomo, kertoo hänelle tämän Emission jostain syystä ns. parantaneen Scarin kuntoa ja kykyjä, mutta vahingoittanut hänen päähermojaan. Hän kertoo, että ellei Scar auta heitä selvittämään näiden vahvojen Emissioiden syytä, Scar kuolee - hänen hermonsa vahingoittuvat aina räjähdyksen tapahtuessa. Hän antaa Scarille tehtävän eliminoida varasjoukkoja ja auttaa Clear Skytä ottamaan suo takaisin haltuunsa. Kun Clear Sky hallitsee suota jälleen, oppaat vievät Scarin Cordoniin, joka on tuttu Shadow of Chernobylista. Scarin varsinaisena päätehtävänä on eliminoida Stalker nimeltään Strelok, joka yrittää päästä Vyöhykkeen (engl. Zone) keskelle, voimalaitokseen, joka voi tarkoittaa kuolemaa kaikille Vyöhykkeellä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PC Zone UK ja Games Master UK ovat molemmat antaneet Clear Skylle 88 pistettä sadasta, kun Edge Magazine antoi 7/10 kertoen ”yhdistää tietokonepelaamisen parhaat ja huonoimmat puolet joksikin erityislaatuiseksi”.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky Forming The Zone," peli tiedottaja 178 (helmikuussa 2008): 84.
  2. http://www.metacritic.com/games/platforms/pc/stalkerclearsky?q=S.T.A.L.K.E.R.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Stalker: Clear Sky.