Spy vs. Spy (pelisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spy vs. Spy
Julkaisija First Star Software
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Spy vs. Spy -pelin Amiga-version kansikuva.

Spy vs. Spy -videopelisarja perustuu MAD-lehdessä pitkään ilmestyneeseen sarjakuvastrippiin Spy vs. Spy, jossa kaksi vakoojaa yrittävät tappaa toisensa mitä taidokkaimmilla ansoilla ja aseilla slapstick-komiikan merkeissä. Pelisarjaan kuuluu tällä hetkellä neljä osaa, joita on julkaistu monelle eri alustalle. Sarjan vanhin peli on vuodelta 1984 ja uusin vuodelta 2005.

Spy vs. Spy on First Star Softwaren vuonna 1984 julkaisema tietokonepeli. Se on Spy vs. Spy -pelisarjan ensimmäinen osa ja se julkaistiin alun perin Atari 400:lle, Atari 800:lle, Commodore 64:lle sekä Apple II:lle. Spy vs. Spy on innovatiivinen, kahtia jaetulla ruudulla pelattava peli, jota voi pelata yhtä aikaa kaksi pelaajaa.

Kuva Spy vs. Spy -pelin Commodore 64-versiosta.

Myöhemmin peli käännettiin monelle muullekin alustalle, joihin kuuluvat ZX Spectrum, Acorn Electron, BBC Micro, MSX, Amstrad CPC, Amiga, Sega Master System, Nintendo Entertainment System, Game Boy sekä Game Boy Color.

Pelaajan tarkoituksena on kerätä kaikki kentästä poistumiseen vaadittavat tavarat ennen kuin aika kuroutuu umpeen. Kummallakin vakoojalla on oma henkilökohtainen lähtölaskentaa ilmoittava ajastimensa. Kun vakooja tapetaan, hän menettää kaikki keräämänsä tavarat ja joutuu odottamaan hetken pelin ulkopuolella ajastimen yhä käydessä.

Spy vs. Spy Vol. II: The Island Caper

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Commodore 64-versio pelistä Spy vs. Spy: The Island Caper.

The Island Caper on pelisarjan toinen osa, jonka First Star Software julkaisi Atari 400:lle, Atari 800:lle, Commodore 64:lle ja Apple II:lle. The Island Caperissa valkoinen ja musta vakooja ovat joutuneet autiolla saarelle hypätessään ulos lentokoneista, joilla he pakenivat ensimmäisessä osassa. Heidän täytyy käyttää toisiaan vastaan yhä kieroutuneempia ansoja paetakseen saarelta. Tilannetta ei helpota tieto, että saaren tulivuori on purkautumassa ja tuhoamassa koko paikan. Tällä kertaa pelaajan täytyy kerätä kolme ohjuksen palaa, ennen kuin hän voi karata sukellusveneellä. Vastustajan päänmenoksi pelissä on uusia ansoja ja yksi pyssy, jonka omistuksesta vakoojat voivat kamppailla.

Spy vs. Spy Vol. III: Arctic Antics

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kuva Spy vs. Spy: Arctic Antics -pelin Amiga-versiosta.

Pelisarjan kolmannen osan Arctic Antics julkaisi First Star Software. Vakoojat ovat tällä kertaa pohjoisnavalla, jonne he pakenivat sukellusveneellä tuliperäiseltä saarelta. Taas kerran vakoojien täytyy yrittää olla toistaan ovelampia.

Pelissä on taas uusi valikoima ansoja ja muita vaaroja, kuten jääkarhuja. Uutena ideana vakoojien täytyy palata aika ajoin igluihinsa lämmittelemmään, etteivät he jäädy kuoliaiksi. Pelaajan tavoitteena on paeta raketilla ulkoavaruuteen ja sen arveltiin olevan neljännen Spy vs. Spy -pelin tapahtumapaikka, mutta peliä ei kuitenkaan koskaan tehty.

Spy vs. Spy (PS2 ja Xbox)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kuva Spy vs. Spy -pelin Xbox-versiosta.

PlayStation 2:lle ja Xboxille julkaistu versio Spy vs. Spysta on ulkoisesti täysin erilainen kolmeen aikaisempaan peliin verrattuna. Sen on kehittänyt Vicious Cycle ja julkaissut Global Star/TDK Mediactive. Se julkaistiin vuonna 2005. Peli on toteutettu nykyaikaiseen tapaan 3D -grafiikalla. Spy vs. Spy on kahden tai moninpelissä neljän vakoojan välistä ammuskelua ja ansojen jättämistä. Yksinpelissä pelimoodivaihtoehtoina ovat story, modern ja classic. Pelissä on sarjakuvasta tuttujen mustan ja valkoisen vakoojan lisäksi myös sininen ja punainen vakooja, ja pelissä on yhdeksän eri tasoa; Mansion, Kooky Carnival, Robot Factory, Oil Rig, Haunted House, Volcano Lair, Area 51 ja Space Station. Aseita ovat mm. erilaiset dynamiitit, nuija, ritsa, moottorisaha, konekivääri ja ansat.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]