Spy – vakoojan asussa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spy – vakoojan asussa
Spy
Ohjaaja Paul Feig
Käsikirjoittaja Paul Feig
Tuottaja
Säveltäjä Theodore Shapiro
Kuvaaja Robert Yeoman
Leikkaaja Brent White
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 120 minuuttia[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 65 miljoonaa dollaria[2][3]
Tuotto 235 666 219 dollaria[3]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Spy – vakoojan asussa on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen toimintakomedia, jonka on ohjannut Paul Feig. Elokuva kertoo naispuolisesta CIA:n analyytikosta, joka saa suorittaakseen ensimmäisen tehtävänsä kentällä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tapahtumat alkavat kun CIA:n analyytikko Susan Cooper (Melissa McCarthy) avustaa etänä salaista ihastustaan agentti Bradley Finea (Jude Law) tämän tehtävällä Varnassa. Fine tappaa kohteen ennen kuin CIA saa tietää salkkuun mahtuvan ydinpommin sijainnin, mutta CIA:lle selviää, että kohteen tytär Rayna Boyanov (Rose Byrne) saattaa tietää pommin sijainnin. Fine lähetetään murtautumaan Raynan kotiin, mutta hän jää kiinni itse teossa ja Rayna ampuu tämän Susanin katsellessa.

Rayna tunnistaa kaikki tiedustelupalvelun agentit, kuten Finen ja Rick Fordin (Jason Statham), joten Susan ilmoittautuu vapaaehtoiseksi suorittamaan tehtävän loppuun. Hänen esimiehensä Elaine Crocker (Allison Janney) myöntyy sillä ehdolla, että Susan ei ota yhteyttä Raynaan, ja Ford eroaa vastalauseena Susanin valinnalle.

Susan lähetetään Pariisiin vakoilemaan Sergio De Lucaa (Bobby Cannavale). Ford seuraa Susania kaupunkiin ja seuraavana päivänä Susan näkee De Lucalle työskentelevän salamurhaajan vaihtavan Fordin repun pommiin. Susan varoittaa Fordia ja yrittää ottaa kiinni salamurhaajan, joka kuitenkin kuolee tippuessaan parvekkeelta. Susan seuraa De Lucaa Roomaan, jossa hän tapaa yhteyshenkilönsä Aldon (Peter Serafinowicz), italialaisen agentin joka lähentelee häntä. Susan tapaa Raynan kasinolla ja estää tämän salamurhan, päästen siten osaksi Raynan sisäpiiriä. Kun he matkustavat yksityiskoneella Budapestiin, Susan estää Raynan murhan ja laskeutuu lentokoneella. Rayna epäilee Susanin olevan CIA-agentti, mutta Susan saa Raynan uskomaan että hänen isänsä on palkannut Susanin Rayanan henkivartijaksi.

Budapestissa Susanin kollega ja paras ystävä Nancy B. Artingstall (Miranda Hart) liittyy hänen avukseen. Katuammuskelun jälkeen Susan määrää Nancyn viemään Raynan turvaan kun hän lähtee ajamaan ampujaa takaa. Ampujaksi paljastuu CIA:n kaksoisagentti Karen Walker (Morena Baccarin), joka myi Raynalle agenttien oikeat henkilöllisyydet. Walkerin tappaa tuntematon tarkka-ampuja. Myöhemmin Susan, Nancy ja Rayna osallistuvat juhliin, jossa esiintyy 50 Cent. Susan yrittää pidättää huonolla menestyksellä De Lucan apulaisen Lian (Nargis Fakhri), ja hänet pelastaa kuolleista palannut Bradley Fine, joka tappaa Lian veitsellä. Rayna vangitsee Susanin ja paljastaa hänelle, että Fine väärensi murhansa koska hän on Raynan rakastaja.

Susan vangitaan Aldon kanssa bunkkeriin, ja Fine saapuu kertomaan heille oikean syyn kuolemansa väärentämiseen: hän halusi saada Raynan luottamuksen ja paljastaa pommin sijainnin. Fine paljastaa myös pelastaneensa Susanin ampumalla kaksoisagentin. Susan ja Aldo pakenevat, ja myöhemmin Susan esittää olevansa kaksoisagentti ja seuraa Raynaa ja Finea De Lucan kartanoon. Tšetšeeniterroristi Solsa Dudaev (Richard Brake) saapuu ostamaan pommin salkullisella timantteja, jolloin Rayna paljastaa laitteen sijainnin. De Luca päättää pettää kaikki osapuolet ja pitää sekä timantin että pommin. De Luca aikoo tappaa Raynan, mutta Ford estää häntä ja Susan pelastaa Raynan jälleen.

De Luca pakenee laitteen ja timanttien kanssa helikopterillaan, mutta Susan seuraa häntä. Nancy ja Aldo saapuvat toisella helikopterilla ja ampuvat De Lucan, mutta hän vain haavoittuu. De Luca putoaa lopulta kuolemaansa kun Susan työntää hänet helikopterista. Crocker ilmestyy paikalle ottamaan laitteen ja Rayna pidätetään. Aldo paljastaa Susanille että hän on todellisuudessa MI6:n agentti ja nimeltään Albert. Susan kieltäytyy Finen illalliskutsusta ja päättää viettää illan Nancyn kanssa. Seuraavana aamuna Susan herää yllätyksekseen Fordin vierestä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Melissa McCarthy  Susan Cooper  
 Miranda Hart  Nancy B. Artingstall  
 Jude Law  Bradley Fine  
 Rose Byrne  Rayna Boyanov  
 Jason Statham  Rick Ford  
 Peter Serafinowicz  Aldo  
 Bobby Cannavale  Sergio De Luca  
 Morena Baccarin  Karen Walker  
 Allison Janney  Elaine Crocker  
 Raad Rawi  Tihomir Boyanov  
 Nargis Fakhri  Lia  
 Richard Brake  Solsa Dudaev  
 50 Cent  Cameorooli  
 Vjerka Serdjutška  Cameorooli  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2013 julkaistiin tieto, että Melissa McCarthy tulee mahdollisesti esittämään naispuolista James Bondia tulevassa komediaelokuvassa, jonka ohjaa Paul Feig.[4] Elokuvan alkuperäinen nimi oli Susan Cooper sen päähahmon mukaan.[5] Ohjaaja Paul Feigin tavoitteena oli tehdä hauska Bond-elokuva. Hän on tehnyt yhteistyötä Melissa McCarthyn kanssa aiemmin elokuvissa Morsiusneidot vuonna 2011 ja The Heat vuonna 2013.[2]

Elokuvan tärkeimmät hahmot ovat naisia.[2] Elokuvassa 50 Centilla ja Vjerka Serdjutškalla on lyhyt cameorooli.[5][6]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva on saanut kriitikoilta positiivisen vastaanoton. Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 214 arvostelun perusteella laskettuna kriitikoiden arvosteluista 93 prosenttia oli positiivisia[7] ja Metacritic-sivuston keräämä arvosana elokuvalle on 75, joka perustuu 40 arvosteluun.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Spy BBFC. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  2. a b c Melena Ryzik: The Director Paul Feig Prepares ‘Spy’ With Melissa McCarthy New York Times. 1.5.2015. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  3. a b Spy (2015) Box Office Mojo. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  4. Dave McNary: Melissa McCarthy May Play Female James Bond in Comedy Variety. 25.7.2013. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  5. a b Borys Kit: 50 Cent Joins Melissa McCarthy in 'Spy' (Exclusive) Hollywood Reporter. 1.4.2014. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  6. Michael Tedder: ‘Spy’ Party: Melissa McCarthy Hits the Stage With Ukrainian Drag Performer Variety. 2.6.2015. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  7. Spy (2015) Rotten Tomatoes. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  8. Spy Reviews Metacritic. Viitattu 11.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]