Spirit of St. Louis
Tähän artikkeliin tai sen osaan on merkitty lähteitä, mutta niihin ei viitata. Älä poista mallinetta ennen kuin viitteet on lisätty. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia viitteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa. |
Spirit of St. Louis on lentokone, jolla Charles Lindbergh teki kuuluisan ensimmäisen yksinlentona suoritetun Atlantin valtameren ylityksen 20.–21. toukokuuta 1927. Lento tapahtui ilman välilaskuja.
Spirit Of St. Louis
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ryan Airlinesin rakentama erikoisvalmisteinen kone on ylätasoinen ja yksimoottorinen, tyypiltään Ryan NYP (New York Paris). Kone pohjautuu Ryan M-2-koneeseen, eroten siitä moottorin ja joidenkin rakenteiden osalta. Koneen siipeä pidennettiin, siiven rakenteita vahvistettiin ja runkorakenteita jouduttiin suunnittelemaan uudestaan välilaskuttoman lennon vaatiman suuremman polttoainesäiliön aiheuttaman painonlisäyksen takia. Koneen polttoainesäiliö on sijoitettu rungon etuosaan, minkä seurauksena se estää näkyvyyden suoraan eteenpäin. Koneeseen asennettiin tämän takia periskooppi, joka mahdollistaa eteenpäin näkemisen. Lindbergh ei kuitenkaan pitänyt eteenpäin näkemistä oleellisena asiana lentämisen kannalta, koska hän oli täyteen pakattuja postikoneita lentäessään tottunut tarkastamaan menosuunnan lentokonetta kääntelemällä. Polttoainesäiliön ja tehokkaamman moottorin aiheuttaman painopisteen muutoksen takia myös runkoa jouduttiin pidentämään.
Kone oli lento-ominaisuuksiltaan äärimmäisen epävakaa, ja sillä oli aika ajoin taipumus kallistella, kaartaa ja pyörähtää pituusakselinsa ympäri. Lindberghin kerrotaan pyytäneen koneen sunnittelijalta Donald A. Hallilta, että kone rakennettaisiin tarkoituksella epävakaaksi, jotta hän ei nukahtaisi pitkän lennon aikana. Pääsyy koneen epävakauteen oli kuitenkin kiire saada se valmiiksi, joten aikaa ei tuhlattu peräsinten uudelleen suunnitteluun vaan käytettiin jo valmiiksi suunniteltua joskin liian pientä peräsintä. Kone rakennettiin San Diegossa, mutta nimettiin Spirit of St. Louisiksi St. Louisin kaupungin osallistuttua rakentamisen rahoitukseen.
Ennätyslento
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lindberghin ajatus Atlantin ylittämisestä sai alkunsa newyorkilaisen hotellinomistajan Raymond Orteigin vuonna 1919 julkistamasta palkinnosta (Orteig Prize), joka tarjosi ensimmäisen välilaskuttoman lennon Atlantin yli tehneelle 25 000 dollaria. Huolellisten valmistelujen jälkeen Lindbergh nousi koneellaan ilmaan Roosevelt Airfieldiltä New Yorkin Long Islandilta 20. toukokuuta 1927 kello 7.52, ja teki onnistuneen laskun Le Bourgetin kentälle Pariisiin, Ranskaan 21. toukokuuta kello 22.22. Lento kesti 33 tuntia, 30 minuuttia ja 29,8 sekuntia. Kesäkuussa 1927 Lindbergh koneineen palasi laivalla (USS Memphis) takaisin Yhdysvaltoihin.
Museointi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ennätyslennon jälkeen Lindbergh kiersi Spirit of St. Louisilla eri puolilla Yhdysvaltoja ja Etelä-Amerikkaa. 30. huhtikuuta 1928 Lindbergh lensi koneen viimeisen lennon St. Louisista Washingtoniin, jossa hän lahjoitti sen Smithsonian-instituutille. Nykyään alkuperäinen Spirit of St. Louis on näytteillä National Air and Space Museumissa Washingtonissa.
Tekniset tiedot (Ryan NYP)
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Yleiset ominaisuudet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pituus: 8,4 m
- Kärkiväli: 14,02 m
- Korkeus: 3 m
- Siipipinta-ala: 29,7 m2
- Tyhjäpaino: 975 kg
- Lentopaino: 1 310 kg
- Suurin starttipaino: 2 381 kg
- Voimalaite: Wright Whirlwind J-5C tähtimoottori, teho 223 hv[1]
Suorituskyky
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Huippunopeus: 210 km/h
- Matkalentonopeus: 180 km/h
- Lentomatka: 6 775 km
- Lakikorkeus: 5 000 m
- Siipikuormitus: 44 kg/m2
- Teho/paino-suhde: 10,4 kg/hv
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Berger, Rolf: Maailman lentokoneet, s. 119. Suomentanut Väisänen, Hannu. Hämeenlinna: Karisto Oy, 2010. ISBN 978-951-23-5212-8.
- David Donald: The Encyclopedia of World Aircraft. Aerospace Publishing, 1997. ISBN 1-85605-375-X.
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Berger 2010, 119, myös 194 kw = 260 hv ilmeisesti toisen laskutavan tuloksena
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Spirit of St. Louis Wikimedia Commonsissa
- National Air and Space Museumin esittely (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
- The Spirit of St. Louis (englanniksi)