Space on Fire

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cosmic Egg installaatio Burning Man festivaalilla. Kuva Tommi Mäntysalo.

Space on Fire oli suomalainen vuonna 2017 Yhdysvaltoihin Burning Man - festivaalille toteutettu yhteisöllinen taidehanke [1]. Itseohjautuvuuden organisointimallia [2] käyttäneen projektityöryhmän Cosmic Egg[3] taideinstallaatiossa yhdistyivät kokeellinen parametrinen puuarkkitehtuuri sekä suomalainen avaruusteknologia. Hankkeen rahoittajina toimivat Suomen Kulttuurirahasto [4] sekä Walter Ahlströmin säätiö [5] ja sen virallisena tukijana (eng. patron) toimi avaruustähtitieteilijä Esko Valtaoja [6]. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Lunden Architecture[7], Reaktor Space Labs sekä Aalto-yliopisto.

Cosmic Egg - installaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viikon pituisella Burning Man festivaalille Yhdysvaltojen Nevadan osavaltion aavikolle rakennettu ja sen lopuksi poltettu 180:n neliömetrin osallistava taideinstallaatio rakentui liimapuupalkeista. Viidenkymmenen henkilön vapaaehtoistyöryhmän toimesta Nevadan aavikolle rakennetussa teoksessa oli mukana myös avaruusteknologiaa- Teoksessa oli mukana maa-asema, jonka avulla oli mahdollista seurata satelliitteja sekä kuunnella kosmista taustasäteilyä. Teoksen kokijoilla oli mahdollisuus lähettää viestejä avaruuteen ja sen äänitaiteessa avaruuden signaalit yhdistettiin suomalaisiin shamanistisiin äänimaisemiin [1].

Hankkeen tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallinnon Tutkimus - lehdessä [8] hankkeesta julkaistu vertaisarvioitu tieteellinen tutkimus tutki millä tavoin psykologinen turvallisuus vaikutti työryhmän kokemuksiin riskinotoista ja millä tavoin riskinotto on mahdollista väliaikaisissa itseohjautuvissa organisaatioissa. Tutkimuksen löydökset perustuvat kyselyyn ja laadulliseen analyysiin 20:sta haastattelusta ja ne tuovat esiin monitaustaisen työryhmän tiimityön eri käytäntöjä. Löydösten perusteella tutkimuksen toteuttavat ehdottavat, että tiimi koki radikaalisti korkeaa psykologista turvallisuutta, koska se määritteli projektin konseptin yhteisluomisen kautta. Yhdessätoteutettu määritelmä, vahva yhteinen visio sekä omistajuus vapaaehtoishankkeesta mahdollisti osallistujille vapauden valita roolinsa jonka puolestaan toi yksilöille rohkeutta oppia uutta. [2].

Hankkeen tutkimus sisälsi myös teknistä tutkimusta, missä tutkittiin teoksen arkkitehtuurista ja rakennesuunnittelusta vastanneen Lunden Architecture Companyn toimesta. Tavoitteena oli testata tulevaisuuden koulumallin rakennetta taidehankkeena ilman hankalia lupaprosesseja ja testata puisen installaation suunnittelu parametrisen suunnittelun työkaluin[1].

Lähdeluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Burning Manin valloittanutta suomalaissuunnittelua voidaan hyödyntää jopa Marsin asuttamisessa | Aalto-yliopisto www.aalto.fi. 17.10.2017. Viitattu 18.3.2024.
  2. a b Virva Salmivaara, Frank Martela, Jukka-Pekka Heikkilä: Radikaali psykologinen turvallisuus tilapäisorganisaation luovan ja tuloksellisen toiminnan mahdollistajana. Hallinnon Tutkimus, 27.11.2020, 39. vsk, nro 3, s. 188–204. doi:10.37450/ht.100037. ISSN 2343-4309. Artikkelin verkkoversio. fi
  3. Designmuseo: Designmuseo "A massive picnic in the desert" Designmuseum.fi. Viitattu 18.3.2024. (englanniksi)
  4. Myönnetyt apurahat | Suomen Kulttuurirahasto Suomen Kulttuurirahasto 2017 myönnöt. Viitattu 18.3.2024.
  5. Jaetut apurahat Walter Ahlstrom - 2017 myönnöt. Viitattu 18.3.2024.
  6. Space on Fire - projektisivu spaceonfire.com. 2017. Viitattu 18.3.2024.
  7. Lundén Architecture Company lunden.co. Viitattu 18.3.2024. (englanniksi)
  8. Hallinnon Tutkimus journal.fi. Viitattu 18.3.2024.