Itseohjautuvuusteoria

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Itseohjautuvuusteoria on Richard M. Ryanin ja Edward L. Decin luoma teoria ihmisen motivaatiosta, hyvinvoinnista ja psykologisista perustarpeista.[1] Itseohjautuvuusteorian ytimessä on ajatus ihmisestä aktiivisena toimijana, joka pyrkii toteuttamaan itseään ja itse valitsemiaan päämääriä. Teoria rakentuu sisäisen ja ulkoisen motivaation dikotomian ympärille.

Itseohjautuvuusteorian mukaan ihmisellä on kolme psykologista perustarvetta, joiden läsnäolo on välttämätön optimaaliselle kehitykselle ja hyvinvoinnille. Ne ovat siis hyvinvoinnin välttämättömiä edellytyksiä ja tutkimukset osoittavatkin, että yhdessä ne selittävät suuren osan ihmisen kokemasta elämäntyytyväisyydestä ja myönteisistä tunteista. Teorian tunnustamat kolme perustarvetta ovat seuraavat:

  1. Omaehtoisuus. Tämä tarkoittaa kokemusta siitä, että ihminen on vapaa päättämään omista tekemisistään ja tekemisen motivaatio kumpuaa ihmisen sisältä, ei ulkoisista pakotteista.
  2. Kyvykkyys. Tämä tarkoittaa henkilön kokemusta siitä, että hän osaa hommansa, selviää haasteista ja saa asioita aikaan.
  3. Yhteisöllisyys. Tämä tarkoittaa ihmisen perustavaa tarvetta olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Me välitämme toisista ihmisistä ja haluamme kokea, että meistä välitetään.

Filosofi Frank Martela Filosofian Akatemiasta on esittänyt kohdan 3. jakautuvat kahteen osa-alueeseen: yhteisöllisyyteen ja benevolenssiin, hyvän tekemiseen toiselle. Toiselle tai yhteisölle hyvän tekeminen - kontribuutio - onkin ajatus, joka löytyy monelta hyvää elämää tutkineelta ajattelijalta, mm. positiivisen psykologian isäksi tituleeratulta Martin Seligmanilta ja Dalai Lamalta. Ajatus löytyy myös tunnetulta yhdysvaltalaiselta yrityskonsultilta Daniel Pinkiltä : hän puhuu itseohjautuvuusteoriaan pohjautuen autonomian, kompetenssin ja merkityksellisyyden kokemuksen kolmijaosta. Myös Filosofian Akatemia on ottanut tämän tyyppisen kolmijaon lähtökohdakseen. Filosofian Akatemia on suomentanut termit vapauden, virtauksen ja vastuun kokemuksiksi[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Deci, Edward L. & Ryan, Richard M.: The “What” and “Why” of Goal Pursuits: Human Needs and the Self-Determination of Behavior. Psychological Inquiry, 2000, nro Vol. 11, No. 4, s. 227–268. Lawrence Erlbaum Associates, Inc. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 4.1.2014. (englanniksi)
  2. [filosofianakatemia.fi/palvelut palvelut]