Soturikissat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Soturikissat (engl. Warrior Cats/Warriors) on Erin Hunterin kirjoittama moniosainen kirjasarja. (Erin Hunter on pseudonyymi jonka taustalla on neljä kirjailijaa, Kate Cary, Cherith Baldry, Victoria Holmes ja Tui Sutherland). Kirjoja on suomennettu kuusitoista: Villiin luontoon, Tuli ja jää, Salaisuuksien metsä, Myrsky nousee, Vaarallinen polku, Pimeyden hetki, Tulitähden tehtävä, Taivasklaanin kohtalo, Keskiyö, Kuunnousu, Aamunkoi, Tähtiyö, Iltahämärä, Auringonlasku, Sinitähden tarina, "Näkö" ja Pimeyden joki".

Soturikissat on jaettu eri tarinajaksoihin. Ne sijoittuvat periaatteessa samaan aikaan ja niiden aihe on sama: metsän villit kissat, jotka elävät neljässä eri klaanissa Tähtiklaanin (muinaisten sotureiden taivaallinen järjestö) asettamien lakien mukaan. Nämä tarinajaksot ovat Warriors, The New Prophecy, Power of Three ja Omen of the Stars. Lisäksi Soturikissoista on ilmestynyt suomeksi kolme mangaa, Kadonnut soturi, Soturin turvapaikka ja Soturin paluu, vaikka englanninkielisenä näitä onkin enemmän. Mangan ja tavallisen romaanin sivulle on tullut myös Guides sekä erikoisseikkailut, joista kolme, Tulitähden tehtävä, Taivasklaanin kohtalo ja Sinitähden tarina, on käännetty suomeksi.

Suomessa sarjaa kustantaa Art House. Soturit-kauden ja Tulitähden tehtävä erikoisseikkailun on suomentanut Vesa-Matti Paija ja Uuden profeetian, Kolmikon mahdin sekä erikoisseikkailut Taivasklaanin kohtalo ja Sinitähden tarina on suomentanut Nana Sironen.

Soturikissoille on perustettu Soturikissat Wikisivusto[1].

Ensimmäinen kausi: Soturit (engl. Warriors)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kauden päähenkilö on kotikisu Ruska - myöhemmin Tulitassu - joka liittyy Myrskyklaaniin oppilaaksi. Kotikisujuuriensa takia häntä syrjitään, mutta hän jatkaa tietänsä yhä ylemmäs ja ylemmäs klaanissa. Ajan kuluessa hänestä tulee soturi Tulisydän, joka saa myöhemmin varapäällikön aseman. Viidennen kirjan lopussa hänestä tulee Myrskyklaanin päällikkö Sinitähden kuoltua pelastaessaan klaaninsa koiralaumalta. Tulisydämestä tulee kuitenkin virallisesti päällikkö, kun hän saa Tähtiklaaninlta yhdeksän henkeään sekä nimen Tulitähti.

Villiin luontoon (engl. Into The Wild)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja alkaa esinäytöksellä, jossa käydään taistelu Aurinkokivillä Myrskyklaanin ja Jokiklaanin välillä. Taistelussa Myrskyklaanin silloinen varapäällikkö Punahäntä toteaa, että vastustajia on liikaa ja Myrskyklaani on häviöllä. Ylpeä soturi, Tiikerikynsi, vastustaa ajatusta perääntymisestä, mutta lopulta Punahännän vakuuttelusta suostuu ja kissat palaavat leiriin jokiklaanilaisten jäädessä mouruamaan voittoaan graniittisille Aurinkokiville. Leirissä odottaa klaanipäällikkö Sinitähti, joka vaikuttaa huolestuneelta klaanin tulevaisuudesta. Nuori parantaja, Täplälehti, astelee tämän rinnalle ja todettuaan ettei Tähtiklaani ole puhunut hänelle kuihin, hän saa ennustuksen Tähtiklaanilta – vain tuli voi pelastaa klaanimme.

Esinäytöksen jälkeen alkaa varsinainen tarina, joka seuraa kotikisu Ruskan askeleita hänen ensimmäiseen kertaansa metsässä, hän joutuu taisteluun nuorta harmaata kollia, Harmaatassua (Myöhemmin Harmaaraitaa), vastaan ja kohtaamiseen klaanipäällikkö Sinitähden ja Harmaatassun mestarin, Leijonamielen, kanssa. Kissojen tarjottua Ruskalle villielämää klaanissa nuori kolli epäröi, mutta lupaa miettiä asiaa ja ilmestyykin seuraavana aamupäivänä sovittuun tapaamiseen kotikisuystävänsä Sotan estelyistä välittämättä. Ruska viedään klaaniin, jossa hän saa kuulla solvauksia kotikisujuuristaan ja taistelee ensimmäisen kerran elämässään elämästä ja kuolemasta ivallisen ja ylpeän kollin, Pitkähännän, kanssa tämän pilkattua häntä. Voitettuaan taistelun Ruska saa oppilasnimensä Tulitassu ja hän saa mestareikseen Leijonamielen ja Tiikerikynnen, joista jälkimmäinen kouluttaa yhtä muista klaanin oppilaista, Korppitassua. Kirjassa seurataan Tulitassun koulutuksen vaiheita, ja salaisuutta, jonka nuori kolli saa tietää - Tiikerikynsi oli tappanut tahallisesti klaanin edellisen varapäällikön, Punahännän, saadakseen tämän aseman. Punahännän kuoltua varapäälliköksi nimetään Leijonamieli, mutta kun tämä kuolee ensimmäisessä taistelussa Varjoklaania vastaan, Tiikerikynsi saa tahtonsa läpi, eli hänet nimetään uudeksi varapäälliköksi. Petollinen soturi oli uhannut tappaa myös oman oppilaansa Korppitassun, sillä tämä tiesi liikaa. Kirjan lopussa käydään taistelu Varjoklaania vastaan. Taistelun jälkeen Tulitassu ja Harmaatassu ansaitsevat soturinimensä, ja siitä hetkestä lähtien heitä tuli kutsua nimillä Tulisydän ja Harmaaraita. Ennen taistelua Tulisydän ja Harmaaraita veivät Korppitassun turvaan Ohra - nimisen erakon luokse Tuuliklaanin reviirin tuolle puolen. Kirja loppuu siihen kun Tulisydän ja Harmaaraita valvovat yön puhumatta.

Takakansiteksti:

»Jos päätät osallistua koulutukseemme, meidän on vietävä sinut klaanin luo. Sinun on elettävä kanssamme ja kunnioitettava tapojamme. Muussa tapauksessa sinun on palattava Kaksijalkalaan, etkä saa koskaan tulla klaaniin takaisin. Et voi elää tassu kummassakin maailmassa.»

Sukupolvien ajan neljä villikissojen klaania – Myrskyklaani, Jokiklaani, Tuuliklaani ja Varjoklaani – on jakanut metsän soturiesi-isiensä säätämien lakien (kokoelmaa näistä kutsutaan soturilaiksi) mukaan. Muiden klaanien reviirejä uhkaava Varjoklaani kuitenkin voimistuu päivä päivältä, ja Myrskyklaanin kissat ovat vakavassa vaarassa. Uljaita sotureita kuolee, ja jotkut varsin salaperäisellä tavalla. Keskelle näitä tapahtumia ilmestyy tavallinen kotikissa nimeltä Ruska – joka saattaa osoittautua Myrskyklaanin kaikkein urheimmaksi soturiksi.

Tuli ja jää (engl. Fire and Ice)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisessa osassa Tulitassusta on tullut soturi - Tulisydän - ja hänestä alkaa kehittyä arvostettu kissa. Tulisydän ja Harmaaraita saavat ensimmäiseksi soturitehtäväkseen hakea Tuuliklaanin kotiin, jonka

Varjoklaani on karkoittanut. Tehtävän lopussa, kun Tuuliklaanin soturit saattavat heitä kotiin Jokiklaanin partio hyökkää heidän kimmppuunsa. Taistelu päättyy Valkokynnen kuolemaan, jolloin Jokiklaanin soturit perääntyvät. Pian tämän jälkeen Tulisydän ja Harmaaraita saavat omat oppilaat. Tulisydän saa oppilaaksen Tuhkatassun, Saniaistassun sisaren.

Eräänä päivänä Tulisydän ja hänen ystävänsä Harmaaraita lähtevät joen rannalle kouluttamaan Tuhkatassua. Harmaaraita juoksee jäille vesimyyrän perässä ja jää menee rikki hänen allaan. Hänet pelastaa Jokiklaanin kaunis kissa, Hopeavirta. Myöhemmin Tulisydän saa tietää, että Harmaaraita on syvästi rakastunut Hopeavirtaan. Kirjan lopussa Varjoklaani ja Jokiklaani Hyökkäävät Tuuliklaaniin ja Myrskyklaani saapu avuksi.

Salaisuuksien metsä (engl. The Forest of Secrets)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulisydän aikoo selvittää totuuden Tiikerikynnen takana, ja törmää järkyttäviin salaisuuksiin jotka toisten mielestä olisi kannattanut jättää selvittämättä. Myöhemmin Tiikerikynsi vangitaan, koska tämä johti luopiosoturien hyökkäystä ja yritti tappaa Sinitähden. Uudeksi varapääliköksi tuli Tulisydän

Myrsky nousee (engl. Rising Storm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takakansiteksti:

>>Tulisydän säpsähti hereille. Jokin oli vinossa. Ilma oli tulvillaan pistävää tuoksua, ja oksien läpi virtasi tukahduttavaa usvaa. Puiden lomasta paistoi himmeänoranssia valoa. Voisiko aamu jo sarastaa? Haju voimistui entisestään, ja kauhukseen Tulisydän tunnisti sen. Tulta!>>

Tulisydämen tehtävä Myrskyklaanin varapäällikkönä on vaikea. Kaikki eivät hyväksy hänen uutta asemaansa, ja klaanin päällikkö Sinitähti on entisen varapäällikön petollisuudesta niin järkyttynyt, ettei ole enää oma itsensä. Tulisydämen paras ystävä Harmaaraita on vaihtanut klaania, ja vanha vihamies Tiikerikynsi vaanii yhä metsässä. Viherlehden aikana metsä on päivä päivältä kuumempi ja kohtalokas metsäpalo uhkaa klaanien reviirejä. Myrsky on nousemassa...

Vaarallinen polku (engl. A Dangerous Path)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»’Mitä tapahtui?’ Tulisydän toisti. ’Kuka teki tämän?’. Kirkastassu päästi heikkoa vaikerrusta, joka otti hiljalleen sanojen muodon. Tulisydän tuijotti soturia kauhun vallassa, kun ymmärsi lopulta, mitä tämä yritti sanoa. ′Lauma, lauma′, Kirkastassu kuiskasi, ′Tapa, tapa.’»
(Kirkastassu (myöhemmin Kirkassydän) löydetään koirien pahasti haavoittamana.)

Varjoklaani on saanut uuden vahvan päällikön, Tiikeritähden. Tulisydän pelkää, että hänen kostonhimoisen vihollisensa nousu liittyy painajaisiin, jotka piinaavat häntä öisin. Samaan aikaan reviireiltä löytyvät riistantähteet, oudot hajut ja varoittavat enneunet herättävät soturien epäilykset; metsässä vaanii salaperäinen uhka, jollaista ei ole ennen nähty. Myrskyklaanin päällikkö Sinitähti on kääntänyt selkänsä soturiesi-isille, eikä hänestä ole apua Tulisydämelle. Onko Tähtiklaani hylännyt heidät iäksi? Sinitähti kuolee tiputtuaan rotkoon koska hän yritti pelastaaa klaaninsa koira laumalta joka hyökkäsi heidän leiriinsä Tiikeritähden virittämällä jäniksen raato polkua pitkin

Pimeyden hetki (engl. The Darkest Hour)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pimeyden hetki koittaa Myrskyklaanille, kun Tiikeritähden vallanhimo syöksee metsän hirvittävään vaaraan. Jotta Myskyklaanin päälliköksi ylennyt Tulisydän sitä nykyä Tulitähti voisi pelastaa ystävänsä, hänen täytyy ymmärtää Tähtiklaanin pelottava ennustus:

»Neljästä tulee kaksi. Leijona ja tiikeri kohtaavat taistelussa, ja metsä hukkuu veren valtaan.»

On todellakin ”enteiden täyttymisen ja sankaruuden aika”.

Toinen kausi: Uusi profetia (engl. The New Prophecy)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskiyö (engl. Midnight)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takakannen teksti

>>Kun Vatukkakynsi katseli nummimaisemaa, hänen sydämensä hakkasi niin, että hän luuli rintansa ratkeavan. Tätä hetkeä hän oli odottanut siitä asti, kun Sinitähti ilmestyi hänelle unessa. Uuden profetian aika on tullut. Matka on alkanut!>>

Myrkyklaanin nuori soturi Vatukkakynsi saa Tähtiklaanilta salaperäisen viestin, jossa kerrotaan klaanien metsää uhkaavasta tuhosta ja uudesta ennustuksesta. Yllättäen selviää, että muutama muukin on nähnyt samanlaisia unia. Nuoret kissat saavat tehtäväkseen taivaltaa kohti laskevaa aurinkoa, kuulemaan, mitä keskiyö heille kertoo...

Kuunnousu (engl. Moonrise)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

>>Ikuisen metsästyksen heimo on luvannut, että toisesta heimosta tulee kissa, hopeanhohtoinen muukalainen, joka pelastaa meidät Terävähampaalta ikiajoiksi.>>

Tähtiklaanin valitsemat kissat ovat palaamassa kotiin pitkältä matkaltaan. Vuoristossa he tapaavat villien kissojen heimon, jolla on omat vaaralliset salaisuutensa ja ennustuksensa. Samaan aikaan tuho kotimetsässä on alkanut, riista on vähissä ja sota klaanien välillä näyttää väistämättömältä. Ehtivätkö matkalaiset kotiin ajoissa pelastaakseen klaaninsa?

(Aamunkoi (engl. Dawn)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

>>Suuri tammi kallistui, ensin hitaasti, sitten nopeammin, nopeammin, kunnes se kaatui rysähtäen maahan. "Metsä on kuollut." Hiekkamyrsky sanoi hiljaa.

Soturikissaklaanien kotimetsä on tuhoutumassa lopullisesti, kun kaksijalat rakentavat ukkospolun sen halki. Samaan aikaan kissoja alkaa kadota salaperäisesti. Vaaralliselta matkaltaan palaavat nuoret soturit ovat vaikean tehtävän edessä: miten saada klaanit lähtemään kohti uusia asuinsijoja, kohti tuntematonta? Vaikka vihollisklaanit suostuisivatkin yhteistyöhön, reviirien ulkopuolella odottaa arvaamaton maailma, eivätkä kissat tiedä, minne mennä. Entä miten saada pelastetuksi kadonneet kissat, ennen kuin on liian myöhäistä? Antaisipa Tähtiklaani jonkin merkin!

Tähtiyö (engl. Starlight)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

>>Harmaa naaras nosti päänsä. "Olen nähnyt, mitä on tuleva", hän murisi. "Edessä on synkkiä aikoja.">>

Soturikissaklaanit ovat pitkän taivalluksensa jälkeen viimein löytäneet paikan, johon asettua asumaan. Kissat ryhtyvät etsimään leirejä ja perustamaan klaaneille reviirejä. Kaikkein tärkeintä kuitenkin olisi löytää vastine Kuukivelle- paikka, jossa klaanit saavat yhteyden Tähtiklaaniin. Moni hautoo kuitenkin pahaenteisiä suunnitelmia. Kuka voittaa Tuuliklaanin valtataistelun? Mitä tapahtuu Vatukkakynnen ja Haukkahallan välillä? Mitä Myrkyklaanin nuoren parantajan Lehtitassun kauhistuttava enneuni merkitsee? Kissat alkavat ymmärtää, että uusilla reviireillä vaanivat ulkopuoliset uhat eivät olekaan yhtä vaaralliset, kuin klaanien sisäiset...

Iltahämärä (engl. Twilight)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

>>Syvällä sisimmässäsi tiedät, mikä on oikein. Sinun on kuunneltava sydämmesi ääntä.>>

Myrskyklaanin kissoilla on vastaperustetussa leirissä käpälät täynnä työtä: uudella reviirillä riittää tutkittavaa, ja uusien rajojen vartioiminen saa klaanien välit kiristymään. Kaiken kiireen keskellä kukaan ei ehdi huomata, miten nuori parantaja Lehtilampi ajautuu mahdottomaan tilanteeseen- valitsemaan kutsumuksensa ja kielletyn rakkauden välillä Varirsulkaan. Kun yllättävä vihollinen hyökkää, kaikkien on ponnisteltava kaikin voimin ja uhrauduttava toistensa puolesta. Kaikki eivät selviä. Kenen on tullut aika päättää taipaleensa klaanissa ja lähteä hopeahännän metsästysmaille?

Aurigonlasku (engl. Sunset)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

>>Ennen rauhan aikaa veri verta vuodattaa ja järven vesi punertuu.>>

Myrskyklaanin leiriin hyökänneet mäyrät ovat jättäneet jälkeensä suuren sekasorron, eikä klaanin varapäällikön Harmaaraidan kohtalosta ole vieläkään mitään tietoa. Jotta klaanissa säilyisi järjestys, Tulitähdeen on päätettävä pian, kenet hän nimittää uudeksi varapäälliköksi. Nuori vallanhimoinen soturi Vatukkakynsi odottaa kiihkeästi tulevansa valituksi. Hänen riitansa Oravaliidon kanssa on viimein ohi. Hän kuitenkin jatkaa salaisia yöllisiä tapaamisiaan isänsä Tiikeritähden ja velipuolensa Haukkahallan kanssa, ja Tiikeritähti lietsoo poikiaan vallankaappaukseen. Lopulta Vatukkakynnelle koittaa totuuden hetki: hänen on ratkaistava, haluaako hän seurata isänsä käpälänjälkiä vai pysyä uskollisena päällikölleen.

Uusi profetia on toinen soturikissojen seikkaluista kertova sarja. Auringonlasku on sarjan päätösosa.

Kolmas kausi: Kolmikon mahti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkö (The Sight)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»Tulee kolme, veresi verta, jotka pitävät tähtien voimaa käpälissään.»

Järven ympäristöön kotiutuneissa soturikissaklaaneissa on kasvanut uusi kissasukupolvi - klaanien tulevaisuuden toivo. Myrskyklaanin on tullut aika nimittää kolme uutta oppilasta, joilla on kunniakkaat sukujuuret: Leijonatassu, Paatsamatassu ja Närhitassu ovat jalojen soturien Oravaliidon ja Vatukkakynnen pentuja. Kaikilla kolmella oppilaalla on jokin poikkeuksellinen lahja, ja klaanin päällikkö Tulitähti käsittää heidän olevan Tähtiklaanin lupaama kolmikko.

Soturioppilaissa on kuitenkin jotain salaperäistä, ja uhkaava ennustus varoittaa tulevista vaikeuksista. Klaanisyntyisten kissojen keskuudessa kytee viha muukalaisia kohtaan, ja veren virta uhkaa viedä soturilain mennessään.

Kolmikon mahti on kolmas Soturikissat-sarja. Se on jatkoa Uusi profetia -sarjalle: pääosassa on nyt kissojen seuraava sukupolvi.

Erikoisseikkailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erikoisseikkailut eivät kuulu mihinkään sarjaan. Kolme niistä, Tulitähden tehtävä, Taivasklaanin kohtalo ja Sinitähden tarina ovat suomennettuja.

Keskeisiä hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrskyklaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tulitähti on ensimmäisen tuotantokauden päähenkilö. Tarina kerrotaan hänen näkökulmastaan; kuitenkin ulkopuolisella kertojalla. Hänen kotikisunimensä oli Ruska, oppilasnimensä Tulitassu, soturinimensä Tulisydän, ja Pimeyden hetkessä hänestä tulee Myrskyklaanin päällikkö: Tulitähti. Kirjojen alussa olevissa hahmoluetteloissa häntä sanotaan ”komeaksi, kellanpunaiseksi kolliksi”. Kirjasarjassa toistuvia teemoja on, että häntä kiusataan syntyperänsä vuoksi rasistisesti. Tulitähti kuolee vammoihinsa kirjassa "The last hope".
 • Harmaaraita on Tulitähden parhaita ystäviä ja myös hänen varapäällikkönsä – eikä vähiten sen vuoksi, että hän alunperin löysi tämän ja suositteli klaaniin tulemista. Hänen oppilasnimensä oli Harmaatassu. Myöhemmin Harmaaraita rakastuu Jokiklaanin soturiin Hopeavirtaan. Hänen klaaninsa on Myrskyklaani, mutta hän vaihtoi hetkellisesti Jokiklaaniin pentujensa perässä. Kirjassa Aamunkoi hän joutuu kaksijalkojen sieppaamaksi ja ei pääse klaanien mukana uusille reviireille.Harmaaraita löytää kuitenkin takaisin uudelle reviirille kirjassa "Näkö."
 • Sinitähti oli Myrskyklaanin päällikkö ennen Tulitähteä. Hän järkyttyi, kun Tiikeritähti – silloinen myrskyklaanin varapäällikkö Tiikerikynsi – kavalsi hänet. Hän alkoi hourailla, hän jopa julisti sodan Tähtiklaania vastaan, koska luuli Tähtiklaanin rankaisevan tätä koska hän antoi omat pentunsa Kiviturkin ja Usvajalan heidän isällensä Tammisydämelle. Mutta tuli järkiinsä juuri ennen kuolemaansa.
 • Pilvihäntä on Tulitähden siskonpoika – myös kotikisu. Prinsessa, Tulitähden sisar antoi tämän poikueestaan, koska halusi hänet klaanielämään. Hänet on tunnettu siitä, ettei hän usko Tähtiklaaniin eikä kunnioita soturilakia ja siitä että hän on klaanin paras jäljittäjä.
 • Kirkassydän on Myrskyklaanin soturi. Metsään irti päässeet koirat raatelivat häntä. Tästä syystä Sinitähti nimetti hänet soturiksi halventavalla nimellä Irvinaama, sillä toinen puoli hänen kasvoistaan on aivan raadeltu. Päälliköksi päästyään Tulitähti päätti kohottaa tämän itsetuntoa vaihtamalla nimen – ja ylentäväksi hän sen vaihtoikin! Hänellä on ensimmäisessä pentueessaan on yksi pentu, nimeltään Valkosiipi. Toisessa pentueessa heitä on kolme (Pihkapentu, Kastepentu ja Lumipentu)
 • Hiekkamyrsky on Tulitähden elämänkumppani. Hiekkamyrskyllä on kaksi pentua Tulitähden kanssa Lehtilampi ja Oravaliito. Hän oli alunperin eräs Tulitähden kotikisujuurien halveksijista, lähinnä senaikaisen parhaan ystävänsä Tomutassun (myöh. Tomuturkki) painostuksen takia. Mutta entiset parhaat ystävät ei ole kovin hyvissä väleissä koska Tomuturkki halveksii vieläkin Tulitähteä.
 • Täplälehti oli Myrskyklaanin parantaja. Kirjassa Pimeyden hetki ja myös muualla mainitaan Tulitähden rakastaneen häntä. Hän kuolee kirjassa Villiin luontoon Arpinaaman iskusta yrittäessään estää Hallaturkin pentujen sieppausta, ja sen jälkeen hän on esiintynyt useissa Tulitähden enneunissa. Kirjassa; Secrets of the clans, kerrotaan että Täplälehti kuoli Tähtiklaanin tahdosta, jotta Tulitähden ei tarvitsisi valita hänen ja Hiekkamyrskyn väliltä.
 • Keltahammas oli myös Myrskyklaanin parantaja. Hän kuului alunperin Varjoklaaniin, mutta hänet karkotettiin sieltä. Silloinen Tulitassu otti hänet vangiksi, mutta hänen onnistui ansaita klaanin luottamus. Hän menehtyi suuressa metsäpalossa saamiinsa vammoihin. Keltahampaan on mainittu olleen epäsiisti ja haisseen pahalle. Lisäksi hänen ääntänsä on kuvattu raakkumiseksi. Näitä selitettiin kovalla kiireellä ja vanhuudella. Kirja; Yellowfang secret, kertoo Keltahampaan elämästä.
 • Tuhkamarja oli Myrskyklaanin parantaja. Tulitähti koulutti hänestä alunperin soturia, mutta tämä rampautui Tiikerikynnen (myöh. Tiikeritähti) ansassa ja valitsi parantajan uran. Hänestä ja Tulitähdestä tuli hyviä ystäviä, ja Tuhkamarja rakasti Tulitähteä kertomatta siitä, myöhemmin mäyrien hyökätessä Tuhkamarja kuoli, mutta syntyi uudelleen Tuhkasydämenä.
 • Punahäntä oli Myrskyklaanin varapäällikkö, jonka Tiikeritähti murhasi aivan ensimmäisen kirjan alussa, samana päivänä kun Tulitassu liittyi Myrskyklaaniin. Hän oli myös Tomutassun (myöh. Tomututurkin) mestari.
 • Vatukkakynsi on Tiikeritähden, Tulitähden vanhan vihollisen poika ja Toisen Saagan, ensimmäisen kirjan Keskiyön toinen päähenkilö. Tulitähti on epäillyt hänen uskollisuuttaan Tiikeritähden takia mutta Vatukkakynsi todisti uskollisuutensa hyvin "Pimeyden Hetkessä". Hän myöhemmin rakastuu Tulitähden tyttäreen Oravaliitoon.
 • Saniaisturkki on Harmaaraidan ensimmäinen oppilas ja Tuhkamarjan veli. Häntä kuvataan kirjoissa järkeväksi ja uskolliseksi. Myöhemmin hän saa neljä pentua Ratamohännän kanssa.
 • Oravaliito on Tulitähden äkäinen ja hankala tytär, joka on Myrskyklaanin pahin kiusankappale. Hän lähtee Vatukkakynnen mukaan etsimään auringonpesää kirjassa 'Keskiyö'. Hänestä tehdään soturi klaanien päästyä uusille reviireille.
 • Lehtilampi on Oravaliidon sisar ja Myrskyklaanin parantaja. Hänen parhaisiin ystäviinsä kuuluu muunmuassa Ratamohäntä ja Jokiklaanin parantaja Perhonsiipi. Hän myös myöhemmin rakastuu Varissulkaan. Hän saa nimen Lehtilampi löydettynään kuulammen jossa kissat voivat vaihtaa kieliä Tähtiklaanin kanssa uusilla reviireillä.
 • Okakynsi on ensimmäinen kissa, jonka Tulitähti nimitti soturiksi. Hän osoittaa kärsivällisyytensä Oravatassun kanssa kirjassa Keskiyö.
 • Ratamohäntä on Lehtilammen hyvä ystävä. Pentuna Mustaraita yritti murhata hänet kuolomarjojen avulla tämän nähtyä, kun hän oli tavannut Mustajalan. Taitava soturi jo pennusta lähtien. Hänen veljensä ovat Nokiturkki ja Tihkuviiksi. Hän saa myöhemmin neljä pentua Saniaisturkin kanssa, Kontiaispennun, Tuhkapennun, Hunajapennun ja Unikkopennun.

Jokiklaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Hopeavirta oli Harmaaraidan seurustelukumppani. Suhdetta vastuttettiin paljon, sillä he olivat eri klaaneista. Hän sai pennut Harmaaraidan kanssa, mutta menehtyi synnytyksessä menetettyään liikaa verta. Tämän vuoksi häntä auttanut parantajaoppilas Tuhkamarja (silloinen Tuhkatassu) masentui.
 • Sulkahäntä oli Harmaaraidan ja Hopeavirran tytär. Häntä haukuttiin puoliveriseksi. Hän kuoli taistelussa Terävähammasta vastaan kirjassa "Kuunnousu".
 • Myrskyturkki on Harmaaraidan ja Hopeavirran poika. Häntä haukuttiin puoliveriseksi. Hän on Sulkahännän veli. Klaanien muutaessa uudelle reviirille, hän jäi Kuohuvan Veden Heimoon, koska rakastui heimoon kuuluvaan Puroon (Puro Jossa Pikkukalat Uivat).
 • Usvajalka on Tulitähden hyvä ystävä ja Jokiklaanin varapäällikkö. Hän on Sinitähden tytär ja Kiviturkin sisko. Kun Tiikeritähti otti hänet, Kiviturkin ja Harmaaraidan pennut vangiksi, he muuttivat hetkeksi Myrskyklaaniin, kuitenkin ilman Kiviturkkia joka oli otettu julmasti hengiltä.
 • Kiviturkki on entinen Jokiklaanin varapäällikkö ja Sinitähden ja Tammisydämen poika. Kun Tiikeritähti otti puoliveriset kissat vangeiksi, Mustaraita ja Mustajalka tappoivat Kiviturkin.
 • Leoparditähti on Jokiklaanin kunninhimoinen päällikkö. Hän on Väärätähden seuraaja ja liitti klaaninsa Tiikeritähteen kirjassa 'Pimeyden Hetki'. Hänen varapäällikköjään olivat Kiviturkki ja sen jälkeen Usvajalka, ja myös väliaikaisesti Haukkahalla kun Usvajalka oli kaksijalkojen vankina.
 • Väärätähti on Jokiklaanin entinen päällikkö, joka oli Hopeavirran isä. Kirjassa 'Vaarallinen Polku' hän kuoli sairauteen nimeltä viheryskä. Hänen soturinimensä oli Vääräleuka. Hänestä on tehty kirja nimeltä 'Crookedstar's promise' eli 'Väärätähden lupaus'. Hänen nimensä oli alunperin Myrskypentu, mutta pennun murrettua leukansa, hänelle annettiin nimi 'Vääräpentu'.
 • Haukkahalla on Tiikeritähden poika ja Perhonsiiven veli, joten Vatukkakynsi on hänen velipuolensa ja Keltaturkki hänen siskopuolensa. Hyvin kunnianhimoinen ja julma kissa, ja hermostuu pienestä.
 • Perhonsiipi on Haukkahallan sisar ja Jokiklaanin parantajaoppilas. Häntä kuvailaan kauniiksi ja kullanväriseksi. Perhonsiipi on Lehtilammen hyvä ystävä.
 • Harmaaläiskä oli Usvajalan ja Kiviturkin kasvattiemo. Hän kuoli Tiikeritähden huijatessa häntä. Harmaaläiskä oli käynyt vanhuudenhöperöksi ja tuli vahingossa paljastaneeksi Tammisydämen tuomien pentujen syntyperän luullessaan Tiikeritähteä Tammisydämeksi.

Varjoklaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tiikeritähti oli Myrskyklaanin soturi, varapäällikkö ja myöhäisemmällä ajallaan hänestä tuli Varjoklaanin päällikkö. Hänen soturinimensä oli Tiikerikynsi, mikä johtui hänen erittäin pitkistä kynsistään. Tiikeritähti oli erittäin suuri ja vahva kissa. Hän oli petollinen ja vallanhimoinen, ja murhasi Myrskyklaanissa oloaikanaan silloisen varapäällikkö Punahännän ylentyäkseen hänen paikalleen. Hän myös järjesti päällikkö Sinitähdelle ansan, johon menikin Tuhkamarja, joka vammautui. Kaupungissa asuva Veriklaani tuli Tiikeritähden pyynnöstä metsään, Tiikeritähti oli luvannut Veriklaanin päällikölle, Ruoskalle, että jakaisi metsän hänen kanssaan jos taistelisi ensin muita vastaan. Tiikeritähti kuvitteli määräävänsä Ruoskaa ja hänen klaaniaan, joten Ruoska tappoi Tiikeritähden.
 • Nuhanenä on Varjoklaanin entinen parantaja. Usein hänen taitonsa kyseenalaistetaan, sillä hän ei ole onnistunut parantamaan omaa nuhaansa.
 • Pikkupilvi on Varjoklaanin nykyinen parantaja. Hän päätti ryhtyä parantajaksi sen jälkeen, kun Tuhkamarja oli parantanut hänet ja Valkokaulan tuntemattomasta taudista (Joka nimettiin myöh. Mustayskäksi).
 • Ruosteturkki on Varjoklaanin arvaamaton varapäällikkö. Hän on entinen kotikisu, asia paljastetaan Warriors Wikissä.
 • Mustatähti on Varjoklaanin päällikkö. Hän oli ollut sekä Rikkotähden että Tiikeritähden varapäällikkö ennen nousuaan valtaan.
 • Rikkotähti oli kirjan 'Villiin luontoon' - 'Tuli ja Jää' päävihollinen. Hän oli julma ja verenhimoinen päällikkö, ja pakotti pennut oppilaiksi jo kolmen kuun ikäisinä. Hän oli tappanut oman isänsä Risatähden päästäkseen valtaan. Sinitähti ottaa Rikkotähden vangiksi Myrskyklaanin leiriin ja muuttaa hänen nimensä Rikkohännäksi. Keltahammas oli hänen emonsa. Tämä oli raapinut Rikkotähden silmät parantumiskelvottomiksi ja lopulta surmasi hänet kuolomarjojen avulla.

Tuuliklaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Yksiviiksi on Tuuliklaanin ainoita kissoja, jotka eivät ole unohtaneet velkaansa Myrskyklaanille, kun se auttoi heidät takaisin reviirilleen. Hän on Tulitähden ystävä ja uusi Tuuliklaanin päällikkö. Pitkätähti nimitti hänet juuri ennen kuolemaansa Mutakynnen sijaan varapäälliköksi.
 • Takiaistassu on Tuuliklaanin soturin Yksiviiksen oppilas, joka on ystävällinen Tulitähdelle. Tiikeritähti surmasi hänet. Tulitähti oli pelastanut Takiaistassun tämän ollessa pentu auttamalla hänen emoaan Aamukukkaa kantamaan tätä kotiin maanpaosta. Tulitähdellä ja Takiaistassulla oli vahva side.
 • Pitkätähti on entinen Tuuliklaanin päällikkö, joka on useimmissa kirjoissa Myrskyklaanin ystävä ja liittolainen ja hyvin vanha kolli. Kuolee kirjassa "Tähtiyö".
 • Mutakynsi on Tuuliklaanin varapäällikkö, joka on luonteeltaan äkkipikainen ja arvaamaton.
 • Jalkapuoli oli Tuuliklaanin pitkäaikainen varapäällikkö ja luottosoturi. Kuolinsyytä ei tiedetä, mutta se tapahtuu "Pimeyden hetki" ja "Keskiyö" kirjojen välissä.

Erakot ja kotikisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Korppitassu on eräs Tulitähden ystävä. Hän kuului aiemmin Myrskyklaaniin, mutta hän oli hengenvaarassa, koska tiesi Tiikeritähden murhanneen oman klaaninsa varapäällikön. Tämän vuoksi Tulisydän ja Harmaaraita veivät hänet erakkokissa Ohran luo piiloon viettämään maatilakissan elämää. Myöhemmin hän sai tilaisuuden liittyä Myrskyklaaniin, mutta hän halusi jäädä Ohran luo maatilalle.
 • Ohra on maatilalla, Ohran tilalla, asuva kissa. Ei pidä hirveästi muiden seurasta, kuin Korppitassun.
 • Prinsessa on Tulitähden sisar, joka asuu kotikisuna Kaksijalkalassa.
 • Sotta on Tulitähden kotikisuajan ystävä.
 • Henri on kotikisu, joka mainitaan muutaman kerran ensimmäisessä kirjassa. Häntä haukutaan laiskaksi.
 • Kati on Sotan ystävä ja kotikisu, joka esiintyy kirjassa Tulitähden tehtävä.
 • Sulo on meren lähellä asuva vanha kolli, joka esiintyy kirjoissa Keskiyö ja Kuunnousu.
 • Kamu on juovikas kotikisu, jolla on siniset silmät. Sotan pentu.
 • Sasha on kellanruskea kulkukissa. Tiikeritähden puoliso ja Perhonsiiven ja Haukkahallan emo.

Nämä *kissat eivät ole kovin suosittuja kissojen keskuudessa eikä kirjailija kirjoita kotikisuista ja erokoista paljon.

Sanastoa ja käsitteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Haaskala = ihmisten kaatopaikka.
 • Hirviö = auto tai muu kovaa ääntä pitävä, mahdollisesti vaarallinen ”kaksijalkojen” härveli.
 • Hopeahäntä = Linnunrata.
 • Kaksijalka = ihminen.
 • Kuu = kuukausi.
  • Puoli kuuta = kaksi viikkoa.
  • Neljäsosakuu = viikko.
 • Kuunhuipun ja auringonhuipun hetki = ne ajat, jolloin kuu ja aurinko ovat korkeimmillaan. Käytetään kissojen ajanlaskussa.
 • Leikkaaja = eläinlääkäri. Kirjoitetaan isolla alkukirjaimella.
 • Soturilaki = kokoelma aikojen saatossa vakiintuneita käytäntöjä ja Tähtiklaanin asettamia säännöksiä, jotka ohjaavat klaanikissojen elämää. Käytännössä soturilain kuuluisi olla pohja jokaisen klaanikissan moraalille ja käytökselle. Usein soturilakia kuitenkin rikotaan. Kirjasarjan keskeisiä hahmoja oleva Pilvihäntä ei usko Tähtiklaaniin, ja noudattaa soturilakia vain koska on pakko.
 • Tuoresaalis = juuri tapettu riista. Englanniksi freshkill[2], eli tuoretappo suoraan suomennettuna.
 • Ukkospolku = autotie.
 • Variksenruoka = syömäkelvotonta riistaa. ”Teen sinusta variksenruokaa!” on yleinen tappouhkaus kissojen keskuudessa.
  • Lehtisade = syksy.
  • Lehtikato = talvi.
  • Hiirenkorva = kevät.
  • Viherlehti = kesä.
  • Tähtiklaani = Kuolleiden kissojen klaani, jonne klaanikissat menevät kuoltuaan.
 • Pimeyden metsä = Kuolleiden kissojen alue, jonne Tähtiklaaniin uskovat mutta soturilakia räikeästi rikkoneet pahat kissat joutuvat, Tähtiklaanin sijaan. (Englanniksi Place of No Stars tai Dark forest)
 • Kuulampi= kuukiven vastike klaanien uusilla reviireillä järven reviireillä. Eli paikka jossa klaanit saavat vaihtaa kieliä tähtiklaanin kanssa.
 • Kuukivi= vielä kun klaanit elivät metsässä tämä oli heidän yhteytensä Tähtiklaaniin. Eli paikka jossa he vaihtoivat kieliä tähtiklaanin kanssa. Kivi sijaitsee korkokiven alla emonsuun pimeässä luolassa jossa on pilkkopimeää. Kivi hehkuu kuun valossa joka tuo luolaan valoa katossa olevan reiän lisäksi.
 • Saari= järvi reviireillä paikka jossa kaikki klaanit kokoontuvat täysikuun aikaan. Saarelle pääsee kaatuneen puun ansiosta.
 • Puolisilta= laituri
 • Kokoontuminen= Kerran kuussa, täysikuun aikaan pidettävä kaikkien klaanien yhteinen kokous jolloin vallitsee aselepo, tämä pidetään metsä reviirillä Nelipuulla ja järvellä saarella.
 • Nelipuu= Kokoontumisten paikka. Neljän suuren tammen muodostama neliö klaanien alueiden keskellä.
 • Parantajien kokoontuminen= parantajat tapaavat joka puoli kuun aikaa kuukivellä myöh. Kuulammella vaihtamaan kieliä keskenään ja Tähtiklaanin kanssa saadakseen neuvoa tulevia vaikeuksia varten. Tähtiklaanin antaakin usein neuvot enteinä ja ennustuksina jotka pitää osata itse parantajien tulkita. Tähän eivät saa osallistua kukaan paitsi parantajat, eivät edes päälliköt joillakin oma yhteytensä Tähtiklaaniin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]