Erin Hunter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erin Hunter on yhteisnimi, jonka perustivat alun perin kirjailijat Kate Cary, Cherith Baldry, Tui Sutherland, Gillian Philip sekä toimittaja Victoria Holmes.[1] Nykyään nimen takana kirjoittavat myös Clarissa Hutton, Inbali Iserles ja Rosie Best. Heidät tunnetaan parhaiten Soturikissat-sarjasta, mutta kirjoittajat ovat myös luoneet kolme muuta samantapaista sarjaa: Etsijät, Selviytyjät ja Uljasmaa. Nimimerkki luotiin, koska kirjailijoita oli neljä ja kirjat hyllytettäisiin eri paikkoihin kirjastoissa, jolloin ne olisi vaikeampi löytää. Nimi Erin Hunter valittiin, koska se sopii Soturikissat-kirjasarjan teemaan.

Kate Cary, Victoria Holmes ja Cherith Baldry asuvat Britanniassa ja Tui Sutherland Yhdysvalloissa. Jokaisella kirjoittajalla on eri tehtävä: Holmes luo tarinan kirjaan, Cary, Baldry, ja Sutherland vuorotellen kirjoittavat uusia kirjoja. Sutherland kirjoitti enimmäkseen Etsijät-sarjaa, joka kertoo karhuista. Gillian Philip, Inbali Iserles ja Rosie Best taas kirjoittivat lähinnä Selviytyjät-sarjaa, joka kertoo koirista.

Erin Hunter on myös luonut uuden kirjasarjan, "Bravelands", joka kertoo leijonasta, elefantista ja paviaanista. Kirjasarja julkaistiin Englannissa vuonna 2017 ja suomeksi se tulee vuodesta 2020 alkaen nimellä "Uljasmaa" WSOY:n kustantamana.

Victoria Holmes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Victoria Holmes syntyi 7. heinäkuuta 1974. Hän varttui maatilalla Englannissa, jossa hän muun muassa oppi ratsastamaan. Myöhemmin hän opiskeli Oxfordin yliopistossa. Oxfordin vanhat rakennukset saivat hänet kiinnostumaan historiasta. Päätoimittajana työskentelevä Holmes asuu nykyisin Lontoossa. Holmes on alkuperäinen Soturikissat-sarjan kirjoittaja. Sarja sai alkunsa vuonna 2003, jolloin Harper Collins -kustantamo pyysi Holmesia kirjoittamaan kissa-aiheisen sarjan. Tehtyään Kate Caryn kanssa yhteistyötä Holmes päätti antaa hänen kirjoittaa kirjan, ja näin Holmesista tuli kulissien takana oleva avustaja, joka auttaa muokkaamaan ja valvomaan kirjojen yksityiskohtia.

Kate Cary[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kate Cary syntyi Englannissa 4. marraskuuta 1967. Myöhemmin hän muutti Skotlantiin, jossa hän asui 12 vuotta ennen kuin muutti takaisin Englantiin, jossa hän nykyisinkin asuu. Cary on toinen Soturikissat-sarjan kirjoittajista. Holmes päätti, että Cary saisi kirjoittaa ensimmäisen kirjan sitten, kun Holmes olisi lopettanut yhden tarinan. Ensimmäisestä sarjasta hän kirjoitti kirjat Villiin luontoon, Tuli ja Jää ja Myrsky nousee. Soturikissat-sarjan jatkosarjasta Soturikissat: Uusi Profetia hän kirjoitti vain kolmannen osan nimeltä Aamunkoi. Soturikissojen toisesta jatkosarjasta Soturikissat: Kolmikon Mahti Kate Cary on kirjoittanut osat Näkö, Pimeyden joki ja Pimennys. Neljännestä saagasta Soturikissat: Tähtien enne hän kirjoitti osat Etäiset kaiut, Yön kuiskaukset ja Viimeinen toivo. Soturikissat: Klaanien synty-saagasta hänen käsialaansa ovat Ensimmäinen taistelu, Jaettu metsä ja Tähtien polku. Kuudennesta saagasta Kate Cary kirjoitti kirjat Thunder and Shadow, Darkest Night ja The Raging Storm. Uusimmasta saagasta hän on tähän mennessä kirjoittanut osan The Silent Thaw ja tulee kirjoittamaan osat Darkness Withing ja The Broken Code 6. Erikoisseikkailuista Cary on kirjoittanut kirjat Sinitähden tarina, Väärätähden lupaus, Pitkätähden kosto, Perhon Lennon näky, Squirrelflight's Hope ja vielä nimeämätön Leoparditähden erikoisseikkailu.

Soturikissat-sarjan lisäksi Cary on kirjoittanut myös kirjat Bloodline ja sen jatko-osan nimeltään Reckoning, ja aikoo jatkaa sarjaa.

Cherith Baldry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cherith Baldry on kolmas Erin Hunter-nimimerkin takana olevista kirjailijoista. Holmes pyysi Baldrya liittymään kolmannen kirjan Salaisuuksien metsän kirjoittamiseen nähtyään Baldryn kirjoitustyylin. Cherithillä oli samanlainen kirjoitustyyli kuin muilla Erin Hunter-nimimerkin kirjoittajilla, joten hän pääsi mukaan.

Baldry on kirjoittanut ensimmäisestä sarjasta Salaisuuksien metsän, Vaarallisen polun ja Pimeyden hetken. Toisesta sarjasta hän kirjoitti kaikki muut osat paitsi Aamunkoin.

Kolmannesta sarjasta Baldry on kirjoittanut kirjat Karkotus, Pitkät varjot ja Auringonnousu. Neljännestä sarjasta hän on kirjoittanut vain ensimmäisen osan Neljäs oppilas. Viidennestä saagasta Cherith on kirjoittanut kirjat Auringon polku, Myrskyn aika ja Hehkuva tähti. Kuudennesta saagasta hän kirjoitti osat The Apprentice's Quest, Shattered Sky ja River of Fire. Seitsemännestä sarjasta hän kirjoitti osat Lost Stars, Veil of Shadows ja Place of no Stars. Erikoisseikkailut Tulitähden tehtävä, Taivasklaanin kohtalo, Keltahampaan salaisuus, Vatukkatähden myrsky, Hawkwing's Jorney ja Crowfeather's Trial sekä novelli Pebbleshine's Kits ovat myös hänen käsialaansa.

Tui Sutherland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tui Sutherland syntyi Caracasissa, Venezuelassa, mutta asuu nykyään Yhdysvalloissa. Hän asuu nykyisin Bostonissa ja kirjoitti Soturikissat-maailman oppaan nimeltä Secrets of the Clans, Klaanien salaisuudet.

Clarissa Hutton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clarissa Hutton on kirjoittanut novellit Thunderstar's Echo ja Mothwing's Secret sekä novellikokoelman Path of a Warrior.

Soturikissat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soturikissat-sarjassa seurataan metsässä asuvia villikissoja, jotka elävät neljässä klaanissa: Myrskyklaanissa, Jokiklaanissa, Tuuliklaanissa ja Varjoklaanissa. Viides klaani, kuolleiden esi-isien Tähtiklaani, varjelee eläviä kissoja. Sarjan ensimmäinen osa ilmestyi englanniksi vuonna 2003 ja suomeksi sarjasta päästiin nauttimaan vuonna 2009. Soturikissat juhlivatkin 10-vuotisjuhliaan Suomessa vuonna 2019. Suomessa sarjan kustantaja on Art House ja suomentajana on nykyään Nana Sironen. Vesa-Matti Paija suomensi saagan Ennustusten alku sekä erikoisseikkailun Tulitähden tehtävä. Sarjaa on käännetty useille kielille kuten muun muassa kiinaksi, saksaksi, norjaksi ja ranskaksi.

Soturikissat on myös saatavina mangana, joista vain yksi sarja on suomennettu: Kadonnut soturi.

Ennustusten alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen saaga kertoo kotikisusta nimeltä Ruska, jota kiehtoo metsä. Häntä pyydetään liittymään Myrskyklaaniin, missä nuori Tulitassu saa kuitenkin osakseen nälvimistä kotikisujuuristaan. Myrskyklaania uhkaa vaara ja ennustuksen mukaan vain tuli voi pelastaa klaanin. Tulitassu voittaa Myrskyklaanin ja muidenkin klaanien luottamuksen kohoten lopulta soturiksi, varapäälliköksi ja lopulta Myrskyklaanin päälliköksi, Tulitähdeksi.

Uusi Profetia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi profetia on toinen Soturikissat-saagoista. Saagan julkaiseminen englanniksi alkoi vuonna 2005, ja suomentaminen alkoi vuonna 2012. Saagassa klaanien kotimetsää uhkaa tuho, sillä kaksijalat ovat rakentamassa ukkospolkua sen läpi. Tähtiklaani lähettää neljä kissaa kustakin klaanista kuulemaan mitä keskiyö heille kertoo. Keskiyö osoittautuu mäyräksi, joka kertoo valituille kissoille että heidän on etsittävä uusi koti vuorien toiselta puolelta. Klaanikissat saavat myös kuulla vuorilla astuvasta Kuohuvan Veden Heimosta. Kaikki neljä klaania löytävät uudet turvalliset kodit järven ympäriltä.

Kolmikon mahti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Tulee kolme, veresi verta, jotka pitävät tähtien voimaa käpälissään". Tulitähden saama ennustus alkaa toteutua Kolmikon mahti -sarjassa, jonka päähenkilöinä ovat Tulitähden tyttärenpennut: Närhisulka, Leijonaroihu ja Paatsamalehti.

Tähtien enne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Teräväsilmäisen närhen ja karjuvan leijonan jälkeen tulee rauha kyyhkyn lempein siivin". Klaanit joutuvat ennennäkemättömään taisteluun, kun Synkän Metsän henget uhkaavat eläviä kissoja. Tähtien voimaa käpälissään pitävät Närhisulka ja Leijonaroihu ovat löytäneet uuden kissan ennustukseen, Kyyhkytassun. Nyt heidän pitää löytää ennustuksen lupaama neljäs kissa, ennen kuin lopullinen taistelu koittaa.

Klaanien synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klaanien synty on viides saaga, joka muista saagoista poiketen kertoo muinaisista kissoista, jotka perustavat klaanit. Ryhmä kissoja lähtee vuorilta etsimään uutta, parempaa paikkaa kissoille. He päätyvät metsään, jossa he hiljalleen erkanevat ryhmiksi. Ryhmillä ei ole kunnon rajoja joten kissat päätyvät taisteluihin. Kun ensimmäinen, julma taistelu on ohi, kuolleiden henget pyytävät eloonjääneitä elämään sovussa ja lopulta kehittyy viisi klaania: Myrskyklaani, Tuuliklaani, Varjoklaani, Jokiklaani ja Taivasklaani.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennustusten alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Villiin luontoon, 2009 (Into the Wild, 2003)
 2. Tuli ja jää, 2009 (Fire and Ice, 2003)
 3. Salaisuuksien metsä, 2010 (Forest of Secrets, 2003)
 4. Myrsky nousee, 2010 (Rising Storm, 2004)
 5. Vaarallinen polku, 2011 (A Dangerous Path, 2004)
 6. Pimeyden Hetki, 2011 (The Darkest Hour, 2004)

Uusi profetia -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Keskiyö, 2012 (Midnight, 2005)
 2. Kuunnousu, 2012 (Moonrise, 2005)
 3. Aamunkoi, 2013 (Dawn, 2006)
 4. Tähtiyö, 2013 (Starlight, 2006)
 5. Iltahämärä, 2014 (Twilight, 2006)
 6. Auringonlasku, 2014 (Sunset, 2007)

Kolmikon mahti -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Näkö, 2015 (The Sight, 2007)
 2. Pimeyden joki, 2015 (Dark River, 2007)
 3. Karkotus, 2015 (Outcast, 2008)
 4. Pimennys, 2016 (Eclipse, 2008)
 5. Pitkät varjot, 2016 (Long Shadows, 2008)
 6. Auringonnousu, 2016 (Sunrise, 2009)

Tähtien enne -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Neljäs oppilas, 2017 (The Fourth Apprentice, 2009)
 2. Etäiset kaiut, 2017 (Fading Echoes, 2010)
 3. Yön kuiskaukset, 2017 (Night Whispers, 2010
 4. Kuun merkki, 2018 (Sign of the Moon, 2011)
 5. Unohdettu soturi, 2018 (The Forgotten Warrior, 2011)
 6. Viimeinen toivo, 2018 (The Last Hope, 2012)

Klaanien synty -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Auringon polku, 2019 (The Sun Trail, 2013)
 2. Myrskyn aika, 2019 (Thunder Rising, 2013)
 3. Ensimmäinen taistelu, 2019 (The First Battle, 2014)
 4. Hehkuva tähti, 2020 (The Blazing Star, 2014)
 5. Jaettu metsä, 2020 (A Forest Divided, 2015)
 6. Tähtien polku , 2020 (A Path of stars , 2015)

Varjojen aika -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Oppilaantehtävä, 2021 (The Apprentice's Quest, 2016)
 2. Myrsky ja varjo, 2021 (Thunder and Shadow, 2016)
 3. Pirstoutunut taivas, 2021 (Shattered Sky, 2017)
 4. Synkin yö, 2022 (Darkest Night, 2017) Ilmestyy keväällä 2022
 5. Tulijoki, 2022 (River of Fire, 2018) Ilmestyy keväällä 2022

Erikoisseikkailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tulitähden tehtävä, 2012 (Firestar's Quest, 2007)
 2. Taivasklaanin kohtalo, 2013 (SkyClan's Destiny, 2010)
 3. Sinitähden tarina, 2014 (Bluestar's Prophecy, 2009)
 4. Väärätähden lupaus, 2016 (Crookedstar's Promise, 2011)
 5. Keltahampaan salaisuus, 2016 (Yellowfang's Secret, 2012)
 6. Pitkätähden kosto, 2017 (Tallstar's Revenge, 2013)
 7. Vatukkatähden myrsky, 2019 (Bramblestar's Storm, 2014)
 8. Perhon Lennon näky, 2020 (Moth Flight's Vision, 2015)

Klaanien kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Klaanien salaisuudet, 2018 (Secrets of the Clans, 2007)
 2. Klaanien laki, 2019 (Code of the Clans, 2009)
 3. Klaanien taistelut, 2021 (Battles of the Clans, 2010)
 4. Klaanien kissat, 2022 (Cats of the Clans, 2008) Ilmestyy kesällä 2022

Novellit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kertomattomia tarinoita, 2018 (The Untold Stories, 2013)
 2. Kertomuksia klaaneista, 2020 (Tales from the Clans, 2014)
 3. Klaanien varjoja, 2021 (Shadows of the Clans, 2016)

Etsijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Matka alkaa, 2013 (The Quest Begins, 2008)
 2. Iso Karhujärvi, 2013 (Great Bear Lake, 2008)
 3. Savuvuori, 2014 (Smoke Mountain, 2009)
 4. Viimeinen erämaa, 2014 (The Last Wilderness, 2010)
 5. Taivaan tuli, 2015 (Fire in the Sky, 2010)
 6. Tähtien henget, 2015 (Spirit in the Stars, 2011)

Selviytyjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Autio kaupunki, 2014 (The Empty City, 2012)
 2. Yllättävä vihollinen, 2014 (A Hidden Enemy, 2013)
 3. Pimeys laskeutuu, 2015 (Darkness Fall, 2013)
 4. Vaikea taival, 2015 (The Broken Path, 2014)
 5. Rannaton järvi, 2016 (The Endless Lake, 2014)
 6. Koiramyrsky, 2016 (Storm of Dogs, 2014)

Uljasmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Hajonnut lauma, 2020 (Broken Pride, 2017)
 2. Savannin laki, 2020 (Code of Honor, 2018)
 3. Veren ja luun voima, 2021 (Blood and Bone, 2018)
 4. Hiipivät varjot, 2021 (Shifthing Shadows, 2019)
 5. Henkiensyöjät, 2022 (The Spirit-Eaters, 2020)
 6. Leijonan vala, 2022 (Oathkeeper, 2020)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]