Sotamies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo alimmasta sotilasarvosta yleensä. Sotilasarvosta Suomessa on eri artikkeli.

Sotamies on suomenkielinen nimitys alimmalle sotilasarvolle. Sitä voidaan suomenkielisissä yhteyksissä käyttää myös käännöksenä muunkielisille alimman sotilasarvon nimityksille.

Käyttö maittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iso-Britannia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isossa-Britanniassa sotamies on private, lyhennettynä Pte. Britannian armeijan sotamies-arvo kattaa Naton arvoasteikon arvot OR-1 ja OR-2. Sotamiehellä ei Britanniassa ole käytössään arvomerkkiä.

Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratsumieskilta ry:n ratsastajia Farmari-2008 maatalousnäyttelyssä vuoden 1922 mallia olevissa sotilasvirkapuvuissa, joiden takkeja kutsutaan puhekielessä Suomessa luurankotakeiksi

Sotamies on Suomen puolustusvoimissa sekä Rajavartiolaitoksessa alin sotilasarvo. Sotamiehet kuuluvat miehistöön niin kuin seuraavat sotilasarvoltaan ylemmät, korpraalit ja ylimatruusit. Sotamiehestä voidaan käyttää puolustushaara- tai aselajikohtaisia arvoja, kuten

Yhdysvallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylemmän sotamiehen (E-2) käyttämä arvomerkki.

Yhdysvalloissa sotamies on private, lyhennettynä PVT. Yhdysvaltain armeijassa sotamies-arvo käsittää kaksi alinta sotilasarvoa. Arvoista alempi, viralliselta nimeltään private E-1, annetaan kaikille uusille sotilaille. E-1 sotamiehillä ei ole käytössä arvomerkkiä. Ylemmällä sotamiesarvolla, viralliselta nimeltään E-2, on käytössä arvomerkki (katso kuva). Ylemmät sotamiehet ylennetään Yhdysvaltain armeijassa nykyisin automaattisesti kuuden kuukauden palveluksen jälkeen, mutta ylennystä voidaan myös tarvittaessa nopeuttaa korkeintaan kahdella kuukaudella.