Suojelumies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suojelumies (lyhenteeltään slum, ruotsiksi Skyddsman) on sekä sotilasarvo että koulutushaara (vertaa tykkimies, viestimies) Suomen puolustusvoimissa.

Suojelumiehiä puolustusvoimissa kouluttaa nykyisin Porin Prikaatin suojelukomppania[1][2].

Suojelumiehet koulutettiin ennen Suojelukoulussa, joka oli Keski-Suomen Rykmentin joukkoyksikkö. Nykyisin he palvelevat Porin Prikaatissa, joka on yksi Suomen kolmesta valmiusyhtymästä. Suojelukomppania toimi vuoden 2014 heinäkuuhun saakka Pioneerirykmentissä Keuruulla.

Suojelumiehet saavat koulutukseen kaasun- ja säteilyntiedusteluun tai puhdistus- ja palontorjuntaan.

Suojelumiehen varusteisiin kuuluu esimerkiksi suojanaamari, suojapuku ja kaasuntiedustelulaukku sekä huomattava määrä palo- ja pelastuskalustoa.

Suojelun erikoisosasto (SEO) on Puolustusvoimien korkean valmiuden suojelutiedusteluyksikkö, johon kuuluu CBRN-kenttälaboratorio (C=kemiallinen, B=biologinen, R=radiologinen ja N=nuclear (engl.) eli ydin(ase)). SEO:a voidaan käyttää Puolustusvoimien kaikissa kolmessa tehtävässä eli kotimaan puolustamisessa, muiden viranomaisten tukemisessa ja sotilaallisen kriisinhallinnan tehtävissä. Suojelun erikoisosasto osallistui keväällä 2014 Syyriassa kriisinhallintatehtävään jonka tarkoituksena oli kuljettaa kemialliset aseet pois Syyriasta ja tuhota ne.

Suojelumies voi myös tarkoittaa: "palomies-vartijaa", joka suorittaa teollisuuden toimeksiannoissa palo- ja pelastusalan työtehtäviä sekä aluevartiointia. Monipuolinen toimenkuva, jossa työhön voi sisältyä myös sammutinhuoltoa, paineilmalaitehuoltoa, suojainhuoltoa sekä turvallisuuskoulutuksia. Yleensä päätoimisen suojelumiehen koulutusvaatimuksiin kuuluu vartijakoulutuksen lisäksi myös pelastusalan päätoimisen tai sivutoimisen koulutusputken läpikäyminen sekä savu- ja kemikaalisukelluskelpoisuuden ylläpito.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maavoimien aselajit. Puolustusvoimat. Viitattu 17.7.2019.
  2. Porin prikaatin varusmieskoulutus. Puolustusvoimat. Viitattu 17.7.2019.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.