Sotades Maroneialainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sotades Maroneialainen (m.kreik. Σωτάδης, Sōtadēs; 200-luku eaa.) oli antiikin kreikkalainen runoilija, jota pidetään yhtenä ensimmäisistä palindromien kirjoittajista.

Sotades syntyi Maroneiassa, minkä katsotaan yleensä viittaavan Traakian Maroneiaan, tosin joskus hänet mainitaan kreetalaisena.[1] Hän eli Aleksandriassa Ptolemaios II Filadelfoksen aikana (285–246 eaa.). Eräs hänen runoistaan arvosteli sitä, että Ptolemaios oli nainut oman sisarensa Arsinoën. Tämän vuoksi hänet vangittiin.[2] Hän onnistui pakenemaan Kaunoksen saarelle, mutta Ptolemaioksen upseereihin kuulunut Patroklos sai hänet kiinni. Sotades surmattiin ja heitettiin mereen.[3]

Sotades kirjoitti joonian murteella satiirisia runoja, joista käytettiin nimitystä flyakes tai kinaidoi.[1] Hän käytti omaa runomittaansa, joka on nimetty hänen mukaansa sotadiseksi runomitaksi. Siinä runosäe oli etu- ja takaperin sama. Siksi säkeitä on pidetty varhaisimpina tunnettuina palindromeina, ja Sotadesta muodon kehittäjänä.

Sotadeelta on säilynyt vain muutama aitoja katkelmia. Hänen runojensa nimiä olivat muun muassa Adonis, Amazon, Ilias ja Priepos.[1] Stobaioksen kautta säilyneitä katkelmia pidetään yleisesti epäperäisinä. Ennius käänsi eräitä sotadisen tyylin mukaisia runoja latinaksi ja sisälsi ne osaksi satiireitaan sisältänyttä kirjaa nimellä ”Sola”.[3]

  1. a b c Smith, William: ”Sotades (2)”, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Boston: Little, Brown and Company, 1849–1867. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. (Pseudo-)Plutarkhos: Lasten kasvattamisesta (On the Education of Children), 11a; Athenaios: XIV. 621a.
  3. a b Sotades 1911encyclopedia.org. Encyclopaedia Britannica 11th ed. (1911). Encyclopaedia Britannica Company, Cambridge, Englanti.