Sosiaalisen median optimointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sosiaalisen median optimointi (engl. SMO, Social media optimization) tarkoittaa verkkosivujen optimointia sosiaalisen median avulla, eli tapoja, joilla voidaan houkutella kävijöitä verkkosivustolle sosiaalisen median kautta. Näin määriteltynä SMO on vain osa koko sosiaalisen median hyödyntämistä markkinoinnissa, millä tarkoitetaan tuotteiden ja palveluiden markkinointia yleisesti sosiaalisen median palveluissa. Näin SMO on verkkosivujen optimoinniksi nimitetyn kävijöiden sivustolle houkuttelun yksi muoto. Toinen muoto on hakukoneoptimointi (SEO = Search Engine Optimization).

Sosiaalisen median optimoinnin tapoja ovat:

  1. Sosiaalisen median toimintojen lisääminen verkkosivuston varsinaiseen sisältöön (sisäinen sosiaalinen media). Näitä toimintoja voivat olla esimerkiksi RSS-syöte, sivustolla näkyvät statuspäivitykset sekä napit, joilla sisältöä voi jakaa. Lisäksi sivustolle voidaan lisätä kolmannen osapuolen toiminnallisuuksia kuten kuvienjakopalvelun sisältöä tai videopalveluiden sisältöä.
  2. Toimenpiteet, jotka eivät liity verkkosivuston varsinaiseen sisältöön (ulkoinen sosiaalinen media). Tällaisia toimintoja voivat olla esimerkiksi blogi, toisten blogien kommentointi, keskusteluryhmiin osallistuminen ja statuspäivitysten tekeminen yhteisöllisten palveluiden profiileihin.

Sosiaalisen median avulla optimointi liittyy käsitteeseen Hakusanamainonta, mutta eroaa siitä kuitenkin selvästi. Ensisijaisesti SMO:n tarkoitus on kerätä kävijöitä verkkosivuille muista lähteistä kuin hakukoneista, vaikka onnistuneen SMO-työn tuloksena saadaan myös parempi asema hakutuloksissa.

Sosiaalisen median avulla optimointi on tekniikkana monelta osin liitoksissa viraalimarkkinointiin, tosin SMO:ssa sana ei niinkään leviä ystävien ja perheen välityksellä vaan internetyhteisöjen avulla. Keinoina voi olla esim. jaetut kirjanmerkit, videoiden jakaminen tai kuvien jakaminen. Samalla tavalla blogit voivat jakaa sisältöään tarjoamalla RSS-syötteen blogiverkoston ja blogiin erikoistuneiden hakukoneiden käytettäväksi.

SMO:ta voidaan pitää tärkeänä osana maineenhallintaa verkossa (ORM = online reputation management) tai maineenhallintaa hakukoneissa (SERM = search engine reputation management).

Sosiaalisen median avulla optimointi ei rajoitu pelkästään markkinointiin ja brändin rakentamiseen. Yritykset ovat yhä enemmän kiinnostuneita läsnäolosta sosiaalisessa mediassa osana osallistamisstrategiaansa. Osallistaminen voi käsittää mm. tuotteen / palvelun kehitystyötä, rekrytointia, työntekijöiden sitouttamista, asiakaspalvelua jne.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakukoneasiantuntija Danny Sullivan on sitä mieltä, että SMO-termiä käytti ensimmäisenä Rohit Bhargava.[1]

Bhargavan alkuperäiset SMO-säännöt:[2]

  1. Lisää mahdollisuuksia sivustollesi johtavien linkkien tekemiseen (engl. linkability)
  2. Tee merkkaamisesta (engl. tagging) ja kirjanmerkkien tekemisestä (engl. bookmarking) helppoa
  3. Palkitse sisään tulevat linkit
  4. Auta sisältöäsi leviämään
  5. Rohkaise yhdistelmien (engl. mashup) tekemiseen
  6. Liity yhteisöihin

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Danny Sullivan: Social Media Optimization: It's Like SEO, For Social Sites 29.8.2006. blog.searchenginewatch.com. Arkistoitu 20.8.2007. Viitattu 18.11.2009. (englanniksi)
  2. Rohit Bhargava: 5 Rules of Social Media Optimization (SMO) 10.8.2006. rohitbhargava.typepad.com. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Social media optimization