Sortavalan Palloseura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sortavalan Palloseura
Perustettu 1929
Paikkakunta Sortavala
Kuopio (1945–1946)
Lajit jalkapallo, jääpallo, pesäpallo, jääkiekko

Sortavalan Palloseura perustettiin 1929, kun Sortavalan Virityksen palloilujäsenet erosivat emäseurasta. Vuonna 1930 seura sai paikallisen kilpailijan, kun perustettiin Sortavalan Palloilijat.

SPS osallistui pesäpallon SM-sarjaan 1930, jolloin se myös voitti alkulohkonsa ja selviytyi SM-lopputurnaukseen, jossa jäi kuitenkin neljänneksi hävittyään niukasti Helsingin Pallonlyöjille kolmannen sijan ratkaisseessa kamppailussa. Vuonna 1933 joukkue selvisi B-sarjan loppuotteluun, jossa hävisi Salo-Uskelalle, mutta nousi siitä huolimatta SM-sarjaan. Vuoden 1934 SM-sarjassa joukkue saavutti kymmenessä ottelussaan vain yhden tasapelin.

Jääpallossa seura pelasi valtakunnallista B-sarjaa ja jalkapallossa Itä-Länsi -sarjaa voittaen molemmissa lajeissa useita piirinmestaruuksia pahimpina kilpailijoinaan Sortavalan Palloilijat ja ennen Joensuun piirin irtautumista joulukuussa 1938 Joensuun Palloseura. Vuosina 1941-44 pelasivat kaikki sortavalalaiset yhdessä seurassa SPS:ssä, mutta sattuneista syistä toiminta oli melko hiljaista. Vuonna 1945 SPS ja SP yhdistyivät yhdeksi seuraksi ja muuttivat Kuopioon. Vuonna 1945 seuran ikämiehet voittivat alkuperäisellä nimellään SPL:n Savon piirin mestaruuden. Edustusjoukkue pyrki jalkapallon SM-cupkilpailuun, mutta karsinnoissa Joensuun Palloseura voitti jatkojalla 3–2. Seura jatkaa nykyisin toimintaansa nimellä Kalevan Pallo ja sen lajiksi on vakiintunut jääkiekko. Jalkapallo loppui KalPassa 1974, jolloin seura myös erosi Palloliitosta.

Palkinnot ja huomionosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Länsi-valinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Itä-Länsi-ottelun kokoonpano 1933 Rasilainen, Matti. Viitattu 5.1.2018.
Tämä urheiluseuraan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.