Sokerimänty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sokerimänty
Sokerimännyn neulasia ja käpyjä
Sokerimännyn neulasia ja käpyjä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Pinales
Heimo: Mäntykasvit Pinaceae
Suku: Männyt Pinus
Alasuku: Strobus
Laji: lambertiana
Kaksiosainen nimi

Pinus lambertiana
Douglas

Katso myös

  Sokerimänty Wikispeciesissä
  Sokerimänty Commonsissa

Sokerimänty (Pinus lambertiana) on mäntyjen sukuun kuuluva ainavihanta havupuu. Laji on saanut nimensä makeasta pihkastaan, joka sisältää paljon ksylitolia. Vanhin ajoitettu puu on noin 800-vuotias. Intiaanit käyttivät sokerimännyn pähkinöitä osana ravintoaan. Sokerimäntyä vaivaavista sienistä yleisin on Cronartium ribicola -sieni, joka on tuhonnut suuria määriä sokerimäntyjä.

Sokerimäntyä tavataan alkuperäisenä Yhdysvaltain länsiosissa Oregonin ja Kalifornian osavaltioissa sekä hyvin pienellä alueella Nevadassa, mutta myös Luoteis-Meksikossa Baja Californian osavaltiossa. Lajin alkuperäistä elinympäristöä ovat vuoristojen rinteet 300–3 200 metrin korkeudessa.

Sokerimänty.

Sokerimänty on mäntylajeista suurin. Sen normaali pituus on 40–60 metriä, mutta pisin mitattu sokerimänty Yosemiten kansallispuistossa on saavuttanut 81,7 metrin korkeuden. Rungon ympärysmitta on 1,5–2,5 m, parhaimmillaan yli 3,5 m.

Puun parhaita tuntomerkkejä ovat viisi 6–11 cm pitkää neulasta samassa kannassa ja suuret kävyt, jotka voivat kasvaa jopa 50–66 cm mittaisiksi.

  1. Pinus lambertiana IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]