Socklothällan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Socklothällan on Pohjanmaan rannikolla Uudenkaarlepyyn ja Pietarsaaren välillä sijaitseva saari joka on muodostunut maankohoamisen myötä yhteenkasvaneista Socklothällänin ja Hällgrundin saarista. Näistä saarista Socklothällan on kalliosaari jolla kasvaa heinikkoa kun taas Hällgrund on louhikkoinen ja sillä kasvaa tiheää lehtimetsää. Saarella sijaitsee tunnusmajakka, entinen luotsiasema, loisto sekä muutamia kalastusmajoja.

Tunnusmajakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1824 rakennettu tunnusmajakka on kahdeksankulmainen puinen torni jonka korkeus on 21,4 metriä. Tornin ylin osa valkoiseksi maalattu ja alaosa punaiseksi. Saarelle rakennettiin tunnusmajakka kun 1600-luvun lopulla Tornskäriin rakennettua tunnusmajakkaa ei voitu enää käyttää Uuteenkaarlepyyhyn lännestä johtaneen laivaväylän käytyä liian matalaksi. Uusi väylä johti Uuteenkaarlepyyn satamaan pohjoisesta ja tätä varten kaupungin porvarit rakensivat tunnusmajakan Socklothällaniin. Valtio lunasti tunnusmajakan ja saarella olleen luotsipaikan rakennukset vuonna 1848.

Luotsiasema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksikerroksinen keltaiseksi maalattu luotsiasema sijaitsee tunnusmajakan vieressä. Luotsiasemaan kuuluu venevalkama venevajoineen. Luotsivartiotupa rakennettiin 1876 ja siellä päivysti kaksi luotsia. Luotsiseman toiminta päättyi 1950-luvulla.

Loisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Socklothällanin saarella oleva Hällgrundin loisto rakennettiin 1883 Hällgrundin pohjoisrannalle. Loisto nostettiin 10 metriä korkealle rautaristikkojalustalle vuonna 1903 samalla kun se muutettiin kaasukäyttöiseksi ja sen korkeus on nykyisin noin 13 metriä. Loiston luokse johtaa kivetty polku johon liittyy Socklothällanin ja Hällgrundin välissä oleva pieni kivisilta. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]