SkyOS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SkyOS
Tekstieditori SkyPad ja pikaviestiohjelma Scribis
Tekstieditori SkyPad ja pikaviestiohjelma Scribis
Kehittäjä Robert Szeleney
Tuoteperhe POSIX-yhteensopiva
Toiminnallinen tila Pysähtynyt[1]
Viimeisin vakaa versio Build 6915 (1. huhtikuuta 2008)
Ytimen tyyppi Laajennettavissa oleva ydin
Lähdekoodimalli Suljettu koodi
Lisenssi Kaupallinen
Aiheesta muualla
www.skyos.org

SkyOS on lopetettu maksullinen käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmän kehitys lopetettiin 30. tammikuuta 2009. Viimeinen kehitysversio on sittemmin julkaistu saataville ilmaiseksi. SkyOS on suurelta osin POSIX-yhteensopiva ja sen mukana tulee ydinosa GNU-työkaluista muun muassa GCC. POSIX-yhteensopivuuden ja GTK+-työkalujen käännöksen johdosta useita Linux- ja muita UNIX-sovelluksia on käännetty, muun muassa Abiword ja Gaim, myös muutama peli, esimerkiksi Quake.

2006 SkyOS:lla oli rajallinen laitteistotuki johtuen laitteiden ajureiden puutteesta. Kuitenkin moni verkkolaite, äänikortti ja massamuisti on jo tuettu. Nykyinenmilloin? beetaversio (koontikäännös 6669) sisältää USB- ja DMA-tuen sekä käännöksen CUPS:sta jonka avulla tulostaminen on mahdollista monelle paikallis- ja verkkotulostimelle. Vaikka SkyOS tukee 2D-grafiikkakiihdytystä ja VESAaselvennä, niin se ei tue tällä hetkellä 3D-kiihdytystä mitä modernit näytönohjaimet kuten Nvidia:n GeForce ja ATI:n Radeon tukevat.

SkyOS:lla on sovelluksia yleisiin tietokoneen käyttötarkoituksiin: Mozilla Firefox ja Mozilla Thunderbird ovat käännetty. Lisäksi muutama ulkopuolinen kehittäjä on tehnyt sovelluksia ja pelejä SkyOS'lle.

Käyttöjärjestelmän kehitys aloitettiin vuonna 1996 ja sen yhtenä ongelmakohtana oli erittäin rajoittunut laitteistotuki.[2] Käyttöjärjestelmän viimeinen beetaversio 5.0 (build 6947) julkaistiin ilmaisena.[3]

Tiedostojärjestelmät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttöjärjestelmään lisättiin Haiku-käyttöjärjestelmästä (tuolloin nimellä OpenBeOS) sen avoimen lähdekoodin totetus BeFS:lle (OpenBeFS) ja se nimettiin "SkyFS"-tiedostojärjestelmäksi.[4]

  1. http://www.skyos.org/?q=node/647 (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Four alternative operating systems – Internet Archive
  3. Last SkyOS 5.0 beta released for free osnews.com. 12.8.2013. Viitattu 9.3.2020. (englanniksi)
  4. Update – Internet Archive

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]