CUPS

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Common UNIX Printing System

CUPS.svg

Kehittäjä Easy Software Products
Kehityshistoria
Vakaa versio 1.6.2 / 18. maaliskuuta, 2013
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Tulostuspalvelin
Alusta Unix-tyyppiset
Lisenssi GNU GPL
Verkkosivu http://www.cups.org/

Common UNIX Printing System eli CUPS on useissa UNIX-yhteensopivissa järjestelmissä toimiva avoin tulostusohjelmisto. Nykyään se on käytössä mm. Mac OS X:n ja useimpien Linux-jakelupakettien pääasiallisena tulostusjärjestelmänä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CUPS syntyi syksyllä 1993 vastaperustetun Easy Software Products (ESP) -nimisen ohjelmistoyrityksen 3D-mallinnusohjelmaprojektin sivutuotteena. Yksinkertaista tekstiä monimutkaisempien dokumenttien tulostaminen oli UNIX-järjestelmissä perinteisesti hoidettu Adobe PostScript -sivunkuvauskieltä käyttäen, mutta tämä lähestymistapa edellytti tulostimelta suoraa PostScript-tukea, jota ei kuluttajatason tulostimista löytynyt.

Tuolloin GhostScript, suosittu ilmainen PostScript-tulkki, ei ollut vielä varteenotettava vaihtoehto, joten ESP:n ohjelmoijat päätyivät ohjelmoimaan omat tulostinajurinsa ja tulostusohjelmansa. Vuonna 1994 nämä ohjelmat julkaistiin SGI IRIX-käyttöjärjestelmälle erillisenä tuotteena nimeltä ESP Print. ESP Print ohitti nopeasti ESP:n mallinnusohjelman yhtiön suosituimpana tuotteena, ja vuonna 1995 yhtiö lopettikin mallinnusohjelmansa tuottamisen keskittyen ESP Printin kehittämiseen. Ohjelmisto portattiin myös HP-UX- ja Sun Solaris-käyttöjärjestelmille.

Kun ESP:ssä alettiin pohtia ESP Printin porttaamista Digital UNIX- ja Linux-käyttöjärjestelmille, törmättiin ohjelmistossa käytetyn LPD-protokollan (Line Printer Daemon) eri toteutusten välisiin epäyhteensopivuuksiin ja tiettyjen yleisessä käytössä olevien toteutusten teknisiin rajoituksiin, jotka lopulta johtivat LPD-protokollan korvaamiseen IPP-protokollalla. IPP-yhteensopiva ESP Print -ohjelmisto julkaistiin lokakuussa 1999 nimellä CUPS 1.0.

Ohjelmiston rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulostustyön eteneminen CUPS-järjestelmässä

CUPSin tärkeimmät osat ovat tulostusjono (scheduler/spooler), suodattimet (filters) ja taustaosa (backend). Kun käyttäjä antaa dokumentin tulostettavaksi, lisätään se ensin tulostusjonon viimeiseksi. Kun dokumentti tulee tulostusvuoroon, suodattimet muuttavat sen tulostimen ymmärtämään muotoon ja taustaosa toimittaa sen tulostimelle, joka voi olla paikallinen tulostin tai verkkotulostin.

CUPS toimii käyttäjätilassa käyttöjärjestelmän ytimen ulkopuolella, mistä johtuen

  1. virheellinen tulostinajuri ei kaatuessaan kaada koko järjestelmää
  2. tulostinajureita ei tarvitse kehittää jokaiselle CUPSia käyttävälle käyttöjärjestelmälle erikseen

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.