Skinny

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Skinny-marsulla on päässä ja jaloissa hieman karvaa

Skinny (suomessa myös "naku") on lähes karvaton marsurotu. Skinny-rotuiset marsut ovat enimmäkseen kaljuja, mutta niillä on yleensä karvaa kuonossa, tassuissa ja koivissa. Joillain yksilöillä on pörröistä karvaa myös selässä. Terveen skinny-marsun iho on enimmäkseen pehmeää ja siinä on poimuja koipien ja niskan ympärillä; vartalo on pyöreä eivätkä selkäranka tai kylkiluut erotu.

Nykyinen skinny-rotu sai alkunsa karvaisten marsujen ja karvattoman laboratoriokannan risteytyksestä. Skinnyyn vaikuttanut laboratoriokanta polveutui luultavasti Montreal's Institute Armand Frappierissa, Hartleyn laboratorion marsuyhteisöstä, jossa vuonna 1978 havaittiin spontaani geenimutaatio. Eläimet lähetettiin vuonna 1982 Charles Rivers -laboratoriolle laboratoriomarsujalostukseen ja niiden jälkeläiset ovat nykyään yleisiä koe-eläimiä ihoon liittyvissä tutkimuksissa. Kyseessä on kanta, jota jalostetaan ristiin muiden rotujen kanssa ja jolla on normaali kateenkorva ja immuunisysteemi[1].

Tyypilliset piirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karvattomien marsujen fysiologia ei eroa karvapeitteisten marsujen fysiologiasta millään merkittävällä tavalla. Ne tosin saattavat syödä hieman enemmän säilyttääkseen ruumiinlämpönsä. Optimilämpötila karvattoman marsun pitoon on 24—26 °C eli pari astetta enemmän kuin karvapeitteisille marsuille.

Karvattomien marsujen iho muistuttaa suuresti ihmisen ihoa, mutta sen tarpeet ovat samat kuin muillakin marsuilla. Paljas nahka rikkoutuu herkästi ja siihen tarttuu helposti sieni-infektioita. Jopa sellaisille karvattomille marsuille, jotka eivät koskaan ole olleet auringonvalossa, voi kehittyä melanooma [2], mutta tämä on erittäin harvinaista.

Hoito ja kasvatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skinny-marsuja pidetään sisätiloissa ja niiden häkeissä pidetään usein huopia tai kangaspusseja, joihin ne voivat piiloutua lämmittelemään. Rodun jalostusprotokolla edellyttää ulkosiitosta karvaisten karvattomuusgeenin kantajien kanssa joka toinen sukupolvi. Tämä on tärkeä vaihe jalostusta, ja siksi skinny on huono rotuvalinta harjaantumattomalle kasvattajalle.

Skinny-marsut syntyvät miltei karvattomina ja saavat kasvaessaan karvoitusta, joten niiden karvoituksen määrä vaihtelee eri-ikäisinä. Karvaiset karvattomuusgeenin kantajat ovat karvaisia läpi elämänsä, mutta kantavat karvattomuusgeeniä ja voivat saada karvattomia jälkeläisiä.

Skinny on varsin uusi rotu lemmikkinä, mutta sen suosio kasvaa Kanadassa, Euroopassa, Skandinaviassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa, minne se tuotiin vasta 1990-luvun lopulla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Banks, Ron: The Guinea Pig: Biology, Care, Identification, Nomenclature, Breeding, and Genetics USAMRIID Seminar Series. 17. helmikuuta 1989. Viitattu 5. marraskuuta 2008, klo. 22:06. (englanniksi)
  2. nimim. "bats": Topic - Skinny Pig Melanoma 16. tammikuuta 2005. Guinea Lynx -foorumi. Viitattu 5. marraskuuta 2008, klo. 22:29. (englanniksi)