Skaala (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skaala IFN Oy
Skaala2018 member of IFN.jpg
Tunnuslause Creating views for life
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1956
Perustaja Otto Hautanen
Toimitusjohtaja Christian Klinger
Kotipaikka Kauhava
Toimiala rakennustuotteet
Tuotteet ikkunat ja ovet
Omistaja IFN Holding AG
Kotisivu www.skaala.com

Skaala IFN Oy (aiemmin Skaala Group Oy) on suomalainen, ikkunoita ja ovia valmistava yritys. Sen kotipaikka ja päätehdasalue sijaitsee Kauhavalla,[1] Ylihärmässä.[2] Skaalalla on myös tehtaat Alahärmässä sekä Vetelissä sekä tehdas Pietarissa. Skaalan asiakkaita ovat rakennusliikkeet, talotehtaat sekä yksityisasiakkaat. Skaala toimii Suomen lisäksi myös Pohjoismaissa, Venäjällä sekä Iso-Britanniassa.

Skaalan päätehdasalue Ylihärmässä

Skaala on vuonna 1956 perustettu suomalainen ikkuna-, ovi- ja lasiratkaisuihin erikoistunut toimija, joka kuuluu alan suurimpiin yrityksiin Pohjoismaissa. Skaala-konsernin liikevaihto vuonna 2016 oli n. 96 milj. euroa ja konserni työllisti noin 500 työntekijää.[3][4] Vuodesta 2017 alkaen Skaala on ollut osa itävaltalaista ikkunajättiä, IFN Holdingia.

Skaala-konserni on investoinut tuotantoonsa ja toiminnan kehittämiseen läpi 2000-luvun. Kasvua on tapahtunut niin yrityskauppojen kuin orgaanisen kasvun kautta.

Vuoden 2016 alussa Skaala muutti yhtiörakennettaan niin, että Skaala Oy (myyntiyhtiö) ja Skaala Production Oy (tuotanto) Suomessa sekä vientiyhtiöt Venäjällä, Ruotsissa ja Brittein saarilla tulevat Skaala Group -emoyhtiön suoraan alaisuuteen.[5] 1.12.2018 Skaala muutti yhtiörakennettaan ja nimeään. Suomessa Skaala toimii jatkossa Skaala IFN Oy:nä.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skaala valmistaa puu- ja puu-alumiini-ikkunoita kotimaahan sekä vientiin. Tuotevalikoimaan kuuluvat sekä sisään että ulospäin aukeava ja myös ns. kippi-ikkunat sekä kiinteät ikkunat.

Skaalan ikkunamallistosta löytyy jokaiseen kotiin sopivat, hyvin lämpöä ja ääntä eristävät ikkunat. Ikkunat valmistetaan mittatilaustyönä asiakkaan tarpeiden mukaan. Skaalan ikkunat ovat täydellisiä Suomen kylmiin olosuhteisiin erinomaisen lämmöneristävyytensä vuoksi.

Skaalan tuotevalikoimaan kuuluu ulko-ovet, parvekeovet sekä sisäovet. Erilaiset mallistot varmistavat sen, että erilaisiin arkkitehtuurisiin tyyleihin sopiva ovi löytyy.

Uusin tuote on Skalaan lasiliukuovi, jolla on mahdollista rakentaa jopa koko seinän mittainen ratkaisu.

Skaala on panostanut tuotekehitykseen ja palkittu useasti energiatehokkaista tuotteistaan mm. vuonna 2007 Suomen Rakennusinsinöörien liitto palkitsi Skaalan matalaenergiaikkunat ja MERA - matalaenergiakerrostalo -projektin vuoden parhaana hankkeena. TM Rakennusmaailma palkitsi Skaala Alfa-ikkunat vuonna 2009 testivoittajana. Innosuomi palkitsti Skaala FrostFree huurtumattomat energiaikkunat vuonna 2011.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylihärmäläinen Otto Hautanen perusti vuonna 1956 paikallisen, puusepäntuotteita valmistavan yrityksen. Tuotevalikoimaan kuului aluksi muun muassa puutarhakalusteita ja silityslautoja.

1980-luvulla otettiin suuria harppauksia muun muassa tuotannon automatisoinnin, myynnin ja tuotemallistojen osalta. Tuolloin yrityksen toiminta laajeni valtakunnalliseksi ja yritys nousi keskisuurten ikkunavalmistajien joukkoon.

1990-luvun alun talouslama ravisteli alaa voimakkaasti. Haasteellisten aikojen jälkeen tuotannon kasvu jatkui ja 1990-luvun aikana yritys vahvisti asemaansa alan suurempien keskikokoisten valmistajien joukossa.Tuotanto ja tuotannonohjaus kokivat useita muutoksia ja modernisointeja. Skaala-tuotemerkki otettiin käyttöön 1994.

Uudella vuosituhannella Skaalan kasvu jatkui ja se nousi alan suurimpien valmistajien joukkoon Pohjoismaissa. 2010-luvulla kansainvälisen toiminnan osuus kasvoi entisestään. Vuonna 2017 Skaala liittyi osaksi yhtä Euroopan suurimmista ikkuna-alan toimijaa, IFN Holding AG:ta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]