Sisäfilee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sisäfilee eli sisäfile on pala lihaa, joka on leikattu tietystä osasta teuraseläimen ruhosta, useimmin naudasta, lampaasta tai siasta. Se on ruhon murein ja vähärasvaisin osa, sillä esimerkiksi sian sisäfileessä on rasvaa vain 3–5 prosenttia. Sisäfilee on ruhon kyljen puolelta leikattu, luuton fileeselän tai kyljysselän osa, joka naudalla painaa kokonaisena 1–1,5 kg. Fileeselkä on naudan, vasikan tai poron selän takaosassa oleva ruhon paras osa, kun taas kyljysselkä on sian tai lampaan ruhosta saatava osa.[1] Anatomisesti sisäfilee on osa isoa lannelihasta (psoas major), joka ei tee kovin rankkaa työtä eläimen liikkuessa. Siksi se on mureinta lihaa.

Naudan sisäfilee on arvostettua herkkua mutta myös kalleinta naudanlihaa. Siitä tehdään pihvejä, paksuja chateaubriandiksi kutsuttuja pihvejä tai sen voi paistaa uunissa kokonaisena. Kun se ruskistetaan paistinpannulla ennen uuniin laittamista, siitä tulee maukasta.[2] Sen käytetyimpiä kypsyysasteita ovat medium tai sitäkin raaempi kypsennys.[3] Myös porsaan sisäfileettä käytetään monenlaisiin ruokiin. Sian sisäfileessä on kalvot, jotka on poistettava ennen lihan kypsentämistä. Paistamisen jälkeen porsaan sisäfileen annetaan vetäytyä tuokion.[4]

  1. Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja, s. 137, 277 ja 535. Helsinki: Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.
  2. Naudan sisäfileen paistaminen HK. Viitattu 4.7.2024.
  3. Sisäfile uunissa Veljekset Rönkä Oy. Viitattu 4.7.2024.
  4. Näin valmistat porsaan sisäfileen-5 vinkkiä! 3.10.2023. Snellman. Viitattu 4.7.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.