Siro-osmankäämi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siro-osmankäämi
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Osmankäämikasvit Typhaceae
Suku: Osmankäämit Typha
Laji: laxmannii
Kaksiosainen nimi

Typha laxmannii
Lepech.

Katso myös

  Siro-osmankäämi Wikispeciesissä
  Siro-osmankäämi Commonsissa

Siro-osmankäämi (Typha laxmannii) on osmankäämien (Typha) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ruohovartinen kasvi, joka muodostaa tiiviitä kasvustoja. Vankasta juurakosta kasvavat varret kasvavat 80–150 cm korkeiksi ja ovat haarattomia sekä kasvutavaltaan pystyjä.

Siro-osmankäämi kasvaa järvissä, joissa ja puroissa sekä muilla kosteilla kasvupaikoilla, kuten marskimailla. Lajin levinneisyysalue ulottuu Kaakkois-Euroopasta Aasian läpi Intiaan, Korean niemimaalle ja Japaniin.

Siro-osmankäämiä on kerätty luonnosta ravinnoksi, lääkekasvina sekä erilaisten materiaalien lähteeksi. Lajin juurakoita voi syödä raakana tai kypsennettyinä ja niissä on runsaasti tärkkelystä (noin 30–45%) sekä makea aromi. Myös nuoria versoja voi syödä keväisin raakoina tai kypsennettyinä parsan tavoin. Myös vanhempien versojen tyviä voi käyttää ravinnoksi. Lajin siemeniä voidaan käyttää ravinnoksi kypsennettyinä ja niistä voidaan eristää myös elintarvikekäyttöön soveltuvaa öljyä. Siementen öljypitoisuus on noin 18–20%, josta suurin osa on linoleenihappoa. Lajin siitepölyä käytetään lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Siro-osmankäämiä kasvatetaan myös koristekasvina. Kasvatettaessa tulee kuitenkin olla tarkkana, ettei laji pääse leviämään viljelykarkulaisena luontoon, sillä sopivissa kasvuympäristöissä se leviää voimakkaasti ja siitä voi tulla haitallinen vieraslaji. Laji kasvaa runsasravinteisessa maaperässä soistuneilla lampien rannoilla sekä seisovassa vedessä aina 15 cm syvyyteen asti. Laji menestyy sekä auringossa että puolivarjossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Typha laxmannii IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]