Osmankäämikasvit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osmankäämikasvit
Leveäosmankäämi (Typha latifolia)
Leveäosmankäämi (Typha latifolia)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Osmankäämikasvit Typhaceae
Juss.
Katso myös

  Osmankäämikasvit Wikispeciesissä
  Osmankäämikasvit Commonsissa

Osmankäämikasvit (Typhaceae) on Poales-lahkoon kuuluva yksisirkkaisten kasvien heimo, jonka kasvit ovat kosteikkojen juurakollisia ruohoja. Uusimmissa kasvien luokitteluissa osmankäämikasvien heimoon sisällytetään myös palpakot (Sparganium), jotka muodostivat aikaisemmin oman palpakkokasvien (Sparganiaceae) heimonsa.

Osmankäämikasvien lehdet ovat tasasoukkia ja pystyjä. Lehtitupet ovat selväpiirteiset toisin kuin sukulaisillaan palpakkokasveilla. Kukinto on luonteenomainen: lieriömäinen, tiheä ja tähkämäinen ja siinä on runsaasti vähäpätöisiä kukkia. Emikukkia käsittävä osa on siitä erillisen hedekukkia käsittävän osan alapuolella. Kukat ovat kehättömiä. Hedekukissa on yhteen kasvaneet heteet. Emikukkien kukkaperä on pitkäkarvainen. Hedelmä on pähkylä.

Heimon muodostaa ainoastaan osmankäämien (Typha) suku, jossa on 8–13 lajia luokitustavasta riippuen. Lajit kasvavat monissa ilmastovyöhykkeissä tropiikista viileään eri puolilla maapalloa, mutta puuttuvat Madagaskarilta, Malesiasta ja Amerikoiden lämpimistä osista.[1]

Suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Watson, L., and Dallwitz, M.J.: The families of flowering plants 1992-2009. Institute of Botany, Chinese Academy of Sciences. Arkistoitu 3.1.2007. Viitattu 27.7.2009. (englanniksi)
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.