Sinfonia nro 5 (Šostakovitš)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dmitri Šostakovitšin sinfonia nro 5 d-molli op. 47 valmistui huhti-heinäkuussa 1937. Sinfonia kantaesitettiin Leningradissa 21. marraskuuta samana vuonna; Leningradin filharmonikkoja johti Jevgeni Mravinski. Teokselle annettiin lisänimi "Neuvostosäveltäjän vastaus oikeutettuun kritiikkiin", sillä Šostakovitšin tyyliä oli arvosteltu edellisenä vuonna hyvin kielteisesti Pravdassa ("Sekasotkua musiikin asemesta"). Viidennen sinfonian kantaesitys sai valtaisat suosionosoitukset, kertoman mukaan ne kestivät kauemmin kuin itse sävellys, ja teos kuuluu yhä säveltäjänsä suosituimpiin. Teos on haluttu nähdä myös neuvostoliittolaisen totalitarismin kritiikkinä.

Solomon Volkovin toimittamissa muistelmissa Šostakovitš toteaa sinfonian finaalista:

"Minun mielestäni pitäisi olla kaikille selvää, mistä viidennessä sinfoniassa on kysymys. Se on riemua ruoskan alla, kuten Boris Godunovissa. Aivan kuin meitä lyötäisiin ruoskalla ja annettaisiin tuomio: 'Teidän tulee iloita, teidän tulee iloita!' Ja lyöty ihminen nousee, töin tuskin jaloillaan pysyen. Kulkea raahustaa. Ja mutisee: 'Meidän tulee iloita, meidän tulee iloita.'

Mikä apoteoosi se on olevinaan? Täytyy olla täysin tylsämielinen ollakseen ymmärtämättä sitä. Sen havaitsi jopa [Aleksandr] Fadejev. Hän kirjoitti muistikirjaansa, yksityistä käyttöä varten, että viidennen finaali on peruuttamaton tragedia. Hänen on täytynyt tuntea se venäläisen alkoholistin sielullaan.

Ihmiset, jotka tulivat viidennen kantaesitykseen mitä parhaimmalla tuulella, itkivät. Ja triumfinomaisesta finaalista puhuminen seitsemännen yhteydessä on täysin typerää." (Dmitri Šostakovitšin muistelmat, s. 217–218.)

Morrissey on käyttänyt osaa sinfoniasta avauslauluna albumilla Southpaw Grammar.

Osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Šostakovitšin viidennen sinfonian kesto on noin 45 minuuttia. Teos jakautuu neljään osaan:

  1. Moderato
  2. Allegretto
  3. Largo
  4. Allegro non troppo.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.