Sindbad Merenkulkija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sindbadin viides matka. Gustave Dorén Tuhannen ja yhden yön tarinoiden kuvitusta vuodelta 1865.

Sindbad Merenkulkija (joskus myös Sinbad) on fiktiivinen arabialainen merimies, jonka monista matkoista ja seikkailuista kerrotaan satukokoelmassa Tuhannen ja yhden yön tarinat. Sindbadin matkoista kertovat sadut pohjautuvat osittain Lähi-idän merimiesten kokemuksiin, osittain antiikin Kreikan sekä Intian ja Persian taruperinteeseen.

Sindbad teki yhteensä seitsemän merimatkaa, joista yksi suuntautui "Madagaskarina" tunnetulle saarelle. Kun portugalilaiset tutkimusmatkailijat löysivät Madagaskarin saaren, he uskoivat sen olevan sama kuin sadussa kuvattu. On kuitenkin epäselvää, onko näillä saarilla mitään muuta yhteistä kuin nimi. Ainakin kahdella matkallaan Sindbad myös kohtasi Rok-linnun.

Ali Baban ja Aladdinin ohella Sindbad on yksi tunnetuimmista Tuhannen ja yhden yön tarinoiden päähenkilöistä.

Sinbadista on tehty useita elokuvia, kuten Kippari-Kalle ja Sindbad merenkulkija (1936), Sinbad merenkävijä (1947), Sinbadin uudet seikkailut (1958), Sindbad contro i sette saraceni (1964), Sinbad, merten sankari (1973), Sinbad Merenkulkija (1974), Sinbad - merenkävijä (1976), Sinbad ja tiikerinsilmä (1977) sekä Sinbad of the Seven Seas (1989). Lisäksi Sindbadista on tehty vuonna 2003 piirroselokuva Sinbad – seitsemän meren sankari. Animaatiossa Sinbad yrittää hankkia takaisin Rauhankirjan, jonka jumalatar Eris varasti.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.