Rok-lintu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rok-lintu

Rok-lintu (persiaksi رخ rokh, arabiaksi Rukhkh) on persialaisessa mytologiassa tarulintu, joka on niin suunnattoman suuri, että se ruokkii poikasiaan elefanteilla.[1] Tarun mukaan yksi sen munista putosi kerran pesästä ja meni rikki, ja 36 kylää ja kaupunkia hukkui munan valkuaiseen ja keltuaiseen. Länsimaissa Rok-lintu on parhaiten tunnettu Tuhannen ja yhden yön tarinoista, joissa sen kohtaa Sindbad Merenkulkija[1]. Tarinoissa sanotaan, että kun rok lentää ylitse, taivaat pimenevät ja siipien lyönneistä syntyvät hurjana riehuvat tuulet.

Myytin alkuperä on tuntematon. Pidetään mahdollisena, että rok-lintu perustuu johonkin todelliseen lintuun.lähde? Aikaisimmat viittaukset lintuun ovat peräisin 700-luvun Keski-Idän kirjailijoilta. Vielä 1500-luvulla englantilainen matkailija kertoi nähneensä linnun käydessään Intian valtamerellä.

Erään teorian mukaan myytti on saattanut syntyä strutseista tai Madagaskarin sukupuuttoon kuolleista jättiläismäisistä, lentokyvyttömistä norsulinnuista. Suurten lentokyvyttömien lintujen on voitu luulla olevan jonkin vielä suuremman linnun poikasia.

Linnun kotipaikaksi on myöhemmin arveltu Madagaskaria, josta matkaajat ovat tuoneet sulkaa muistuttavia raffiapalmun lehviä mukanaan rok-linnun sulkina. Esimerkiksi Marco Polo kertoi, että Kublai-kaani olisi lähettänyt miehiä etsimään tarunhohtoista lintua Madagaskarilta ja nämä olisivat tuoneet hänelle sulkia todisteeksi, jotka ilmeisesti olivatkin raffiapalmun lehviä[1].

Muita rok-lintua muistuttavia myyttisiä lintuja ovat ukkoslintu, Lähi-idän anqa ( عنقاء) ja Persian mytologiassa simurgh.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Roc Britannica Academic, Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 27.3.2018. (englanniksi)
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.