Silovaahtera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silovaahtera
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Sapindales
Heimo: Saippuamarjakasvit Sapindaceae
Suku: Vaahterat Acer
Laji: glabrum
Kaksiosainen nimi

Acer glabrum
Torr.

Katso myös

  Silovaahtera Wikispeciesissä
  Silovaahtera Commonsissa

Silovaahtera eli kääpiövaahtera (Acer glabrum) on vaahteroiden (Acer) sukuun kuuluva kasvilaji. Siitä voidaan erottaa ainakin kuusi eri muunnosta tai alalajia, muun muassa kaskadiensilovaahtera eli alaskankääpiövaahtera eli alaskanvaahtera (Acer glabrum var. douglasii).

Silovaahtera on kausivihanta, pieni puu, joka voi kasvaa noin 10 metriä korkeaksi. Yleensä se on monirunkoinen ja kasvutavaltaan pysty. Lehtiasento on vastakkainen ja lehdet ovat noin 7–14 cm pitkiä sekä suunnilleen yhtä leveitä. Lehtiruodit ovat 3–12 cm pitkiä ja usein punaisia. Lehtilapa on jakautunut 3–5 liuskaan tai joskus harvoin kolmeen erilliseen lehdykkään. Erillisiksi lehdyköiksi jakautuneita lehtiä on tavallisimmin kosteammilla alueilla kasvavilla puilla. Lehtien yläpinnat ovat vihreitä ja alapinnat sinivihreitä. Syksyllä lehdet muuttuvat keltaisiksi. Kukat ovat viisiterälehtisiä, halkaisijaltaan noin 0,5 cm ja väriltään kellertävänvihreitä. Hedelmä on lenninsiivellinen ja lenninsiivet ovat 1,8–2,2 cm pitkiä.

Silovaahtera kasvaa luonnossa Pohjois-Amerikassa Alaskan lounaisosista etelään Kalifornian pohjoisosiin ja itään Brittiläiseen Kolumbiaan, Albertaan, Idahoon ja Montanaan ulottuvalla alueella sekä etelämpänä Wyomingiin, Utahiin, Coloradoon, Arizonaan ja Uuteen-Meksikoon ulottuvalla alueella. Lajia tavataan usein purojen varsilta sekä muilta kosteilta paikoilta.

  1. Barstow, M., Crowley, D. & Rivers, M.C.: Acer glabrum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2018. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.9.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]