Silmälasikäärme

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silmälasikäärme
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Käärmeet Serpentes
Heimo: Myrkkytarhakäärmeet Elapidae
Suku: Kobrat Naja
Laji: naja
Kaksiosainen nimi

Naja naja
(Linnaeus, 1758)[2]

Katso myös

  Silmälasikäärme Wikispeciesissä
  Silmälasikäärme Commonsissa

Silmälasikäärme eli intiankobra, joskus myös pelkkä kobra (Naja naja) on kobrien sukuun kuuluva erittäin myrkyllinen käärme, joka elää Etelä-Aasian savanneilla. Nimi silmälasikäärme tulee sen niskassa olevasta silmälaseja muistuttavasta kuviosta. Kobra on pohjaväriltään musta, lisäksi nahassa on valkoisia ja harmaita täpliä.lähde?

Kobranaaras munii munat maassa olevaan kuoppaan tai onttoon puuhun, ja jää sitten vartioimaan niitä niiden kuoriutumiseen asti. Silmälasikäärme syö piennisäkkäitä, kaloja, sammakoita ja liskoja.[3]

Uhkaavassa tilanteessa kobra levittää kaulansa ja kohottaa eturuumiinsa. Tällöin se voi purra ahdistelijaansa. Jos käärme puree ihmistä, tämä saattaa menehtyä muutamassa tunnissa ilman vastamyrkkyä. Kobra ei yleensä pure ihmistä vaan lähtee karkuun, mutta jos ihminen häiritsee sitä tai käyttäytyy muuten uhkaavasti, kobra voi hyökätä. Silmälasikäärme tappaa vuosittain tuhansia ihmisiä laajalla alueella Pakistanista Bangladeshiin, mikä tekee kobrasta yhden vaarallisimmista käärmeistä.lähde?

Silmälasikäärme saattaa joutua toisen käärmeen, kuten kuningaskobran saaliiksi.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. de Silva, A., Ukuwela, K., Shankar, G., Srinivasulu, B., Das, A., Vyas, R., Sawant, N.S., Kulkarni, N.U., Deepak, V., Thakur, S., Mohapatra, P., Srinivasulu, C. & Achyuthan, N.S.: Naja naja IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.2.2022. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Naja naja (TSN 700632) itis.gov. Viitattu 2.7.2012. (englanniksi)
  3. Ramirez, J. 2001. "Naja naja" (On-line), Animal Diversity Web. Accessed July 02, 2012 at https://animaldiversity.org/accounts/Naja_naja/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.