Sikunaöljy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Butanoli on yksi merkittävä sikunaöljy.
Furfuraali on sikunaöljy.

Sikuna- eli finkkeliöljy (ruots. finkelolja) tarkoittaa käymisessä muodostuvia korkeampia alkoholeja (enemmän kuin kaksi hiiliatomia), joita esiintyy vaihtelevissa määrin siiderissä, simassa, oluessa, viinissä ja tisleissä kuten pontikassa.

Koostumus ja maku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siiderit sisältävät reilusti sikunaöljyjä tuomassa makua.
Pontikan ei tule sisältää sikunaöljyjä, sillä niiden katsotaan pilaavan pontikan maun.

Sikunaöljyn käsittämät yhdisteet ovat pääasiassa:

Liialliset pitoisuudet näitä jakeita saattavat aiheuttaa sivumakuja, joita toisinaan kuvaillaan sanoin ”mausteinen”, ”tulinen” tai ”liuotinmainen”. Joidenkin juomien, kuten viskin, siwuchan ja perinteisten alejen ja siiderien odotetaan sisältävän suhteellisen suuria pitoisuuksia sikunaöljyjä osana niiden makuprofiilia. Toisissa juomissa, kuten vodkassa ja lagereissa, sikunaöljyjen esiintyminen katsotaan virheeksi. Tutkimusten mukaan sikunaöljyt eivät aiheuta etanoliin verrattuna merkitsevästi enempää sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä, pahoinvointia tai oksentelua.[1]

Muodostuminen ja poistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sikunaöljyjä muodostuu käymisen tapahtuessa:

Tislauksen aikana sikunaöljyt tiivistyvät tislauksen loppuvaiheeseen. Niillä on öljymäinen koostumus, joka on tislauksen suorittajan havaittavissa, ja josta nimikin juontuu. Niin haluttaessa nämä raskaammat alkoholit voidaan miltei kokonaan erottaa refluksikolonnia käyttämällä. Sen sijaan kylmätislaus ei poista sikunaöljyjä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hori H, Fujii W, Hatanaka Y, Suwa Y. (Aug 27, 2003). "Effects of fusel oil on animal hangover models.". National Institute of Health. 
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Fusel alcohol