Shiri Appleby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Appleby vuonna 2014

Shiri Freda Appleby (s. 7. joulukuuta 1978) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa roolistaan Liz Parkerina televisiosarjassa Roswell.[1]

Appleby syntyi Los Angelesissa. Hänen etunimensä shiri ("minun lauluni") on heprean kieltä.[2] Hänen sefardijuutalainen äitinsä Dina on kotoisin Israelista ja isänsä taustaltaan ashkenasijuutalainen, ja hän sai juutalaisuuden mukaisen kasvatuksen.[3][4][5] Hänen vasemman silmänsä yläpuolella oleva arpi johtuu lapsena tulleesta koiranpuremasta. Päästyään Calabasas High Schoolista vuonna 1997 Appleby lähti Etelä-Kalifornian yliopistoon opiskelemaan[1] pääaineenaan englannin kieli.

Appleby esiintyi television mainoksissa jo nelivuotiaana. Ennen Liz Parkerin roolia Roswellissa Applebylla oli ollut vierailevia rooleja lukuisissa televisiosarjoissa. Appleby näytteli myös tv-dramassa Outo, uusi elämä (Life Unexpected) Cate Cassidya. Hän esiintyi Will Estesin kanssa Bon Jovin musiikkivideolla "It's My Life". Hän oli mukana myös Nelosella esitetyssä sarjassa "Kuuden ketju" (engl. Six Degrees). Appleby tähditti Lifetimen draamasarjaa UnREAL vuosina 2015–2018.[1]

Osittainen filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Shiri Appleby · School of Dramatic Arts · USC dramaticarts.usc.edu. Viitattu 8.7.2019.
  2. Shiri Appleby Internet Movie Databasessa (englanniksi)
  3. Getting 'UnREAL' with Shiri Appleby: Actress dishes on playing a Jewish, feminist antihero Jewish Telegraphic Agency. 8.7.2016. Viitattu 8.7.2019. (englanniksi)
  4. Interview with Interesting Jews: Actress & New Mom Shiri Appleby Kveller. 28.10.2013. Viitattu 8.7.2019. (englanniksi)
  5. Wayback Machine web.archive.org. 29.9.2007. Viitattu 8.7.2019.
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.