Shebele

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shabeelle
Satelliittikuvista näkyy Shabellen laakso Etiopia ja Etelä-Somaliassa ennen (alla) vuoden 2005 tulvia ja niiden aikana (yllä).
Satelliittikuvista näkyy Shabellen laakso Etiopia ja Etelä-Somaliassa ennen (alla) vuoden 2005 tulvia ja niiden aikana (yllä).
Alkulähde Etiopian ylänkö
Laskupaikka Kuivuu Mogadishun eteläpuolella, sadekaudella laskee Jubbaan.
Maat Etiopia, Somalia
Pituus 1 130 km

Shebele (suom. Shebele, amharaksi Shebele, somaliksi Shabeelle, engl. Shabeelle)[1] on joki Etiopiassa ja Somaliassa. Se alkaa Etiopian ylängöltä ja virtaa kaakkoon Somaliaan kohti Mogadishua. Lähellä Mogadishua se kääntyy jyrkästi lounaaseen ja virtaa rannikon suuntaisesti. Mogadishun eteläpuolella joki kuivuu vuosittain. Lähes joka vuosi se kuivuu lähellä Jubban suuta, mutta sateisina vuosina se yltää Jubbaan asti ja laskee Intian valtamereen.

Somaliaa halkoo kaksi jokea, Jubba ja Shebele.

Joen nimi tarkoittaa 'tiikerinjokea'. Sen pituus on 1 130 km, josta Etiopian puolella on noin 1 000 km ja Somaliassa noin 130 km.

Joki on antanut nimensä kahdelle alueelle eli gobolille: Shabeellaha Hoose ja Shabeellaha Dhexe.

  1. Hakulinen, Kerkko ja Paikkala, Sirkka: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 170. Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus (Kotus), 2013. ISBN 978-952-5446-80-7. (suomeksi)
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.