Shakkinyrkkeily

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ottelu 5.7.2008 shakkinyrkkeilytapahtumassa.
Ottelu 5.7.2008 shakkinyrkkeilytapahtumassa.
Berliinissä 5.7.2008 järjestetty shakkinyrkkeilytapahtuma.

Shakkinyrkkeily on urheilulaji, jossa yhdistyvät shakki ja nyrkkeily. Lajin kehitti vuonna 2003 alankomaalainen performanssitaiteilija Iepe Rubingh sarjakuvapiirtäjä Enki Bilalin vuonna 1992 ilmestyneen sarjakuvan Froid-Équateur (suomeksi Kylmä päiväntasaaja) innoittamana. Uuno Turhapuroa on joissakin lähteissä pidetty ensimmäisenä shakkinyrkkeilijänä. Turhapuro nyrkkeilee ja pelaa samaan aikaan puhelimen kautta shakkia elokuvassa Uuno Turhapuro herra Helsingin herra[1].

Shakkinyrkkeilyottelu koostuu parittomasta määrästä eriä (amatööriotteluissa yleensä viisi), joissa vuoron perään pelataan neljä minuuttia shakkia ja nyrkkeillään kolme minuuttia. Erien välillä on yhden minuutin tauko, jossa kilpailivat vaihtavat varusteitaan. Shakissa pelaajilla on yhteensä kaksitoista minuuttia aikaa siirtojensa tekemiseen. Ottelu voi päättyä shakkimattiin, pelaajan shakkisiirtoihin käytettävän ajan loppumiseen, tyrmäykseen, tuomarin päätökseen nyrkkeilyerän aikana tai vastustajan luovuttamiseen shakki- tai nyrkkeilyerän aikana.[2]

Shakkinyrkkeilyn kansainvälinen kattojärjestö on World Chess Boxing Organisation eli WCBO. Lajin ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin Amsterdamissa, Hollannissa vuonna 2003. Tuolloin voiton vei lajin kehittäjä Iepe Rubingh itse.[3] Ensimmäiset Euroopan-mestaruuskilpailut järjestettiin lokakuussa 2005, ja mestaruuden vei bulgarialainen Tihomir Titško.[4] Myös kansainvälisen shakkiliiton FIDE:n puheenjohtaja Kirsan Iljumžinov on esiintynyt näytösluonteisessa shakkinyrkkeilyottelussa[5].

Laji on suosittu paitsi Rubinghin kotikaupungissa Berliinissä, myös Siperiassa, jossa lajin MM-kisoissa marraskuussa 2009 oli läsnä 2 000 katsojaa.[1] Mestaruuden voitti Leo "Granit" Kraft.[6]

Suomessa perustettiin Suomen Shakkinyrkkeilyklubi ry marraskuussa 2014 ja säännöllinen harjoittelu aloitettiin Helsingin Tarmon tiloissa Helsingissä tammikuussa 2015. Klubi on sittemmin siirtynyt harjoittelemaan Savate Klubille Sörnäisiin.[2] Lars "Lazarus" Björknäs on ensimmäinen suomalainen shakkinyrkkeilijä joka on otellut kansainvälisillä areenoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.