Kirsan Iljumžinov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirsan Iljumžinov

Kirsan Nikolajevitš Iljumžinov (ven. Кирса́н Никола́евич Илюмжи́нов, kalmukiksi Үлмҗин Кирсән, Ülmcin Kirsən; s. 4. huhtikuuta 1962 Elista) on venäläinen liikemies ja poliitikko. Hän toimi Kansainvälisen shakkiliiton FIDE:n puheenjohtaja vuosina 1995–2018. Hän toimi myös Venäjän federaatioon kuuluvan Kalmukian tasavallan presidenttinä vuosina 1993–2010. Iljumžinov on kansallisuudeltaan kalmukki.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruudessaan Iljumžinov oli koulussa huippuoppilas ja lupaava shakinpelaaja. Vuonna 1976 hän voitti 14-vuotiaana Kalmukian shakkimestaruuden. 1980-luvun lopulla hän opiskeli Moskovan yliopistossa ulkopolitiikkaa.

Valmistumisensa jälkeen hän voitti kykyjenetsintäkilpailun ja pääsi myyntipäälliköksi japanilais-neuvostoliittolaiseen Liko-Raduga-yhtiöön. Neuvottelutaitojaan ja kalmukkisuhteitaan hyväksi käyttäen Iljumžinov kohosi 1990-luvulle tultaessa monimiljonääriksi.

Kalmukian johdossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalmukian presidentiksi Iljumžinov valittiin 65 prosentin äänisaaliilla vuonna 1993. Hän oli tuolloin vasta 30 vuoden ikäinen. Myöhemmin hänet valittiin jatkamaan tehtävässään.

Heti presidentiksi valintansa jälkeen vuonna 1993 Iljumžinov julisti Kalmukian itsenäiseksi valtioksi päämääränään tehdä siitä verovapaa valtio, mutta muutti suhtautumistaan kommunistien vallankaappausyrityksen jälkeen, ja ryhtyi tukemaan Boris Jeltsiniä.

Iljumžinov rakennutti Kalmukiaan katolisen katedraalin, vaikka buddhalaisenemmistöisessä tasavallassa asui tuolloin ainoastaan yksi katolilainen. Hän on myös rakennuttanut moskeijan, synagogan, 22 ortodoksista kirkkoa ja 30 buddhalaista temppeliä.[1]

Iljumžinov on väittänyt olevansa yhteydessä ufojen kanssa ja vierailleensa muukalaisten avaruusaluksen komentosillalla.[2] Hän on konsultoinut bulgarialaista ennustajaa, joka ennusti hänen nousevan Kalmukian ja shakkiliiton johtoon.

Intohimoinen shakin harrastaja Iljumžinov on myös rakennuttanut Kalmukiaan erityisen "shakkikaupungin", jossa järjestettiin shakkiolympialaiset vuonna 1998. Aikaisemmin Iljumžinov omisti Uralan-nimisen jalkapalloseuran, joka pelasi Venäjän pääsarjassa. 1990-luvun alkupuolella Iljumžinov yritti jopa saada Diego Maradonan joukkueeseensa. Sittemmin seura ajautui taloudellisiin vaikeuksiin eikä sille enää myönnetty ammattilaislisenssiä. Nykyisin perinnettä jatkaa uusi Elista-niminen seura. Iljumžinov on määrännyt shakin alakoulujen kolmen ensimmäisen vuoden opetusohjelmaan, minkä ansiosta Kalmukiasta onkin noussut viime vuosina 17 nuorta pelaajaa lajin maailmanlistoille.

Kansainvälisen shakkiliiton puheenjohtajaksi Iljumžinov valittiin vuonna 1995. Kesäkuussa 2011, Libyan sisällissodan aikana, Iljumžinov vieraili Naton useita viikkoja pommittamassa Libyan pääkaupungissa Tripolissa, jossa muun muassa pelasi erän shakkia Muammar Gaddafin kanssa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kirsan Iljumžinov.