Sergei Soldatov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergei Soldatov

Sergei Soldatov (24. kesäkuuta 1933 Narva24. tammikuuta 2003 Tallinna) oli virolainen, neuvostomiehityksen aikainen toisinajattelija.

Soldatov syntyi virolais-venäläiseen sekaperheeseen ja kävi koulunsa loppuun Jõhvissä. Sen jälkeen hän kävi Leningradin teknillisen korkeakoulun, minkä jälkeen työskenteli tallinnalaisissa tehtaissa ennen kuin pääsi luennoitsijaksi Tallinnan polyteknilliseen instituuttiin.

1970-luvun alussa Soldatov toimi maanalaisen sanomalehden toimittajana ja oli jäsen kielletyssä Viron demokraattisessa liikkeessä. Hän oli toisinajattelija Tunne Kelamin ystävä ja hänellä oli myös yhteyksiä muihin venäjänkielisiin toisinajattelijoihin ympäri Neuvostoliittoa.

Vuonna 1974 KGB pidätti joukon hänen ystäviään kuten Kalju Mätikin, Artjom Juškevitsin ja Mati Kiirendin, päätti Soldatov mennä piiloon. Hänet pidätettiin seuraavana vuonna ja tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Vankeustuomionsa hän suoritti Mordvan autonomisella alueella sijainneella työleirillä josta hän vapautui vuonna 1981. Pian vapauttamisen jälkeen Soldatov ja hänen vaimonsa Ludmila karkotettiin Neuvostoliitosta.

Soldatovin perhe asettui asumaan Länsi-Saksaan ja Aleksandr Solženitsynin avustuksella pääsi töihin Radio Free Europeen tekemään vironkielisiä ohjelmia. Viroon Soldatov palasi vuonna 2000 eikä ollut aina tyytyväinen kotimaassaan tapahtuneeseen kehitykseen.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.