Seram

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seram

Seramin ja Ambonin saaret

Sijainti
Vesialue
Korkeimmat kohdat
Gunung Binaiya (en) (käännä suomeksi), 1 215 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala
17 100 km²
Väestö
Suurin kaupunki
Kieli
useita kieliä
Kartta

Seram (aikaisemmin Ceram) on saari Molukeilla, Indonesiassa. Se sijaitsee hieman pohjoiseen läheisestä Ambonin saaresta. Seramin tärkein kaupunki on Masohi.

Suurin osa saaren asukkaista on uskonnoltaan animisteja, muslimeja tai kristittyjä. Saarella on esiintynyt uskonnollisten ryhmien välisiä yhteenottoja. Seramilla puhutaan yli kahtakymmentä austronesialaista kieltä, joista suurimpia ovat ambon, manusela, saparua ja saleman.[1]

Seram on melko tarkoin itä-länsisuuntainen saari ja sen keskellä kulkee korkea, tiheän metsän peittämä vuorijono. Saaren korkein huippu Binaiya kohoaa 3 027 metrin korkeuteen. Saaren itäosissa on joitakin mutatulivuoria.

Seram kuuluu vyöhykkeeseen, jota rajoittavat syvät merialueet. Tästä syystä se ei ole koskaan ollut yhteydessä mantereeseen, silloinkaan kun useimmat Indonesian saarista ovat jääkausien aikana olleet merenpinnan alenemisen vuoksi yhteydessä joko Aasiaan tai Australiaan. Siksi saaren (kuten myös sen lähisaarten) eläimistö on köyhempää kuin monilla muilla Indonesian saarilla tai vain 150 kilometrin päässä sijaitsevassa Uudessa-Guineassa. Erityisesti nisäkäslajisto on Seramilla vähäinen. Lintuja, perhosia ja muita hyönteisiä sitä vastoin on runsaasti. Saaren kasvillisuus on trooppista sademetsää. Merkittävin luonnonsuojelualue on saaresta 11% kattava Manuselan kansallispuisto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.