Manuselan kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Manuselan kansallispuisto
Sijainti
Pinta-ala
1 890,0 km2View and modify data on Wikidata
Hallinto
Tyyppi
Indonesian kansallispuistoView and modify data on Wikidata
Perustettu
View and modify data on Wikidata
Kartta

Manuselan kansallispuisto sijaitsee Seramin saarella, Molukkien saaristossa Indonesiassa. Suojelualue on 1 890 km² kokoinen ja kattaa saaresta 11 prosenttia. Puisto on metsäinen ja suojelee erilaisia metsätyyppejä vuoristosademetsiin saakka. Binaiya on puiston korkein huippu ja yltää 3 027 metriin merenpinnasta. Puiston kallioperä on suurelta osin kalkkiveä, joka muodostaa laajoja karstimaisemia. Goa HatuSakan luolamuodostelma on tämän hetkisen tiedon mukaan syvin luola koko Indonesiassa.[1][2]

Eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seramilla on huomattavan paljon endeemisiä lintulajeja, joiden suojelussa tämä puisto on ensisijainen.[3] Manuselassa elää 14 Seramille endeemistä tai lähes endeemistä lintulajia: sininiskaluri, molukkienkakadu, seraminluri, etelämolukkienkalastajaseraminkaljumesikko, seraminvihermesikko, seraminrilli, harmaahuppurilli, ja seraminkäpinkäinen, seraminkuhankeittäjä, seramintornipöllö, seraminmonarkki, seraminkuningaskottarainen, molukkienkukastaja.

Seramin saaren nisäkäslajisto on sekoitus aasialaisia lajeja (jyrsijöitä ja lepakoita) ja australialaisia pussieläimiä. Manuselan alue on ainoa maailmassa, jossa on tavattu salaperäistä seramsaarenpussimäyrää (Rhynchomeles prattorum). Laji kuvattiin seitsemästä yksilöstä, jotka pyydystettiin alueelta vuonna 1920 ja on sukunsa ainoa laji. Tämän jälkeen lajia ei tiettävästi ole havaittu, mutta Seramin eläimistö on niin huonosti tunnettua, että on täysin mahdollista, että laji on edelleen elossa.

Melomys fraterculus-banaanirotta on ison metsähiiren kokoinen jyrsijä, jota ei myöskään tavata muualla.

Suojelu ja uhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset suojelualueet Manuselan vuoristossa perustettiin 1972. Alueella 1978 tehtyjen kartoitusten perusteella ehdotettiin alueiden yhdistämistä yhdeksi suureksi kansallispuistoksi, joka sitten perustettiin vuonna 1997. Seramin metsäala on vähentynyt nopeasti ja laittomia hakkuita on tapahtunut myös kansallispuiston alueella. Molukkienkakadu on arvostettu lemmikkieläin ja niiden laiton pyynti luonnosta uhkaa koko lajin luonnonvaraista kantaa. Manuselan kansallispuistoa pidetään lajin vahvana alueena.

Asutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manuselan kansallispuiston alueella on useita kyliä. Perinteisesti alueella on asunut paikallisen malaijilais-polynesialaiskielen, manuselan, puhujia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]