Ambon (saari)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ambon
Seramin ja Ambonin saaret
Seramin ja Ambonin saaret
Maantiede
Sijainti 3°38′17″S, 128°07′02″E
Saariryhmä Molukit
Pinta-ala 775 km²
Valtio
Valtio Indonesia
Väestö
Väkiluku > 650 000
Suurin kaupunki Ambon
Kielet ambonin kieli

Ambon on saari Indonesiassa. Se kuuluu Molukkien saariryhmään ja sijaitsee suuremmasta Seramin saaresta hieman lounaaseen. Saaren pinta-ala on 775 neliökilometriä, ja sillä on yli 650 000 asukasta. Saaren suurin kaupunki on myös nimeltään Ambon, joka on myös Molukkien provinssin pääkaupunki.

Ambon sijaistee aivan Seramin saaren lounaispuolella. Saari jakautuu kahteen osaan, joita yhdistää kapea kannas. Saaren eteläosan niemi on Leitimor, kun taas pinta-alaltaan laajempi pohjoisosa on Hitoe. Ambonin kaupunki sijaitsee Leitimorin luoteisreunassa. Saari on tuliperäinen, ja sen kaksi suurta tulivuorta Salahutu (1 225 m) ja Wawani (1 100 m) ovat kumpikin aktiivisia. Tulivuorten lisäksi saarella on kuumia lähteitä ja fumaroleja. Saaren kasvillisuus on trooppista sademetsää.

Ambonilaiset ovat enimmäkseen kristittyjä. Suurin osa asukkaista puhuu ambonin kieltä, joka on malaijin kieleen perustuva kreolikieli, mutta kaksikielisyys indonesian kielen kanssa on yleistä. Ambonia puhutaan laajalti toisena kielenä myös muualla Molukkien saariston alueella. Muita saarella puhuttuja kieliä ovat tuleku, hitu, seit-kaitetu, asilulu, larike-wakasihu sekä laha.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Matkaopas aiheesta Ambon Wikivoyagessa (englanniksi)
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.