Seiichi Itō

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seiichi Itō
Vice Admiral Seiichi Ito.png
Henkilötiedot
Syntynyt26. heinäkuuta 1890
Takada, Fukuoka, Japani
Kuollut7. toukokuuta 1945 (54 vuotta)
Tyynimeri
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Japani
Palvelusvuodet 1911–1945
Komentajuudet Kiso 1933–1935
Mogami 1935–1936
Atago 1936
Haruna 1936–1938
Yamato 1945
Sotilasarvo amiraali

Seiichi Itō (jap. 伊藤 整一, Itō Seiichi, 26. heinäkuuta 18907. toukokuuta 1945) oli japanilainen vara-amiraali ja keisarillisen Japanin laivaston viimeisen sotatoimen operaatio Ten-Gōn päällikkö toisessa maailmansodassa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seiichi Itō syntyi Takadassa Fukuokan prefektuurissa Japanissa vuonna 1890. Hän valmistui keisarillisen Japanin laivastoakatemiasta Etajimassa vuonna 1911. Itō aloitti uransa keisarillisen Japanin laivaston palveluksessa panssariristeilijä Asolla (entinen Venäjän keisarikunnan laivaston Bayan) ja taistelulaiva Akilla.

Ura laivastossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1914 Itōsta tehtiin aliluutnantti ja vuonna 1917 hänet ylennettiin luutnantiksi. Vuonna 1927 hän osallistui Japanin laivaston vierailulle Yhdysvalloissa ja ylennettiin komentajaksi. Joulukuussa 1931 Itōsta tuli kapteeni ja hänet komennettiin laivastotukikohtaan Japanin miehittämässä Mantšukuon nukkevaltiossa.

Marraskuussa 1933 Itō komennettiin pois Mantšukuosta ja hänestä tehtiin Kuma-luokan risteilijä Kison kapteeni. Vuonna 1935 hän siirtyi Mogami-luokan risteilijä Mogamille. Toukokuussa 1936 Itō siirtyi Takao-luokan risteilijä Atagolle ja saman vuoden joulukuussa Kongō-luokan taistelulaiva Harunalle.

Marraskuussa 1938 Itō ylennettiin kontra-amiraaliksi ja nimitettiin Japanin 2. laivaston päälliköksi. Syyskuussa 1941 Itōsta siirtyi Japanin laivaston pääesikuntaan. Saman vuoden lokakuussa hänet ylennettiin vara-amiraaliksi.

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanin ja Yhdysvaltain välillä käyty Tyynenmeren sota alkoi 7. joulukuuta 1941 tehdystä hyökkäyksestä Pearl Harboriin. Toisessa maailmansodassa Itō työskenteli laivaston pääesikunnan päämajassa, kunnes hänet määrättiin joulukuussa 1944 Seton sisämerelle, jossa hän otti 2. laivaston komennon.

Talveen 1945 mennessä keisarillisen Japanin laivasto oli jo hävinnyt sodan Tyynenmeren hallinnasta. Japanilaiset laativat suunnitelman, jossa laivaston lippulaiva, Yamato-luokan taistelulaiva Yamato, lähtisi Okinawalle ja aloittaisi saarelle maihinnousun tehneiden yhdysvaltalaisten pommituksen, kunnes laiva olisi upotettu. Pääesikunnan ehdotuksesta Yamaton päälliköksi nimitettiin vara-amiraali Itō, ja 6. toukokuuta 1945 Yamato lähti Tokuyaman satamasta määränpäänään Okinawa.

Aamupäivällä 7. toukokuuta yhdysvaltalaiset sukellusveneet havaitsivat Yamaton, ja Task Force 58 lähetti lentokoneensa upottamaan taistelulaivan. Kahden tunnin mittaisen taistelun jälkeen raskaita vaurioita kokenut Yamato alkoi upota, ja Itō antoi kaikille miehistön jäsenille käskyn hylätä laiva. Itō oli päättänyt upota Yamaton kanssa ja jäi laivan komentosillalle, mutta ammusvarastoihin levinneen tulipalon seurauksena laiva räjähti ennen kuin se olisi voinut vajota veden alle. Operaatio Ten-Gōn tavoite epäonnistui, mutta Japanissa Itōlle annettiin postuumisti amiraalin arvonimi.