Sarkopenia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sarkopenia tarkoittaa etenevää yleistynyttä lihasmassan ja lihasvoiman vähenemistä. Sarkopenia on tyypillistä ikääntyvillä ihmisillä, mutta se ei ole ikään sidottu. Sarkopenia aiheuttaa muun muassa kaatumisia, toimintakyvyn heikkenemistä ja hauraus-raihnausoireyhtymän kehittymistä. Sarkopeniaa hoidetaan lihasvoimaharjoittelulla ja ravitsemushoidolla, kuten proteiinin lisäämisellä ruokavalioon. Sarkopeniaa voidaan ehkäistä keski-iässä etenkin fyysisellä aktiivisuudella ja terveellisellä ruokavaliolla.[1]

Sarkopenia yhdistyy usein kahteen asiaan: osteoporoosiin ja lihavuuteen, mahdollisesti molempiin. Luukadon ja sarkopenian yhdistelmää kutsutaan termillä osteosarkopenia ja lihavuus ja sarkopenian yhdistelmää termillä Sarkopeeninen lihavuus. Nämä yhdistyneenä älyllisten toimintojen heikkenemisen kanssa rajoittaa ihmisen kokonaistoimintakykyä erittäin merkittävästi. Sarkopeniaa sinänsä tavataan joka toisella yli 80-vuotiaalla. Sarkopenian liitännäissairaudet on aiheellista ottaa huomioon hoidossa ja ehkäisyssä.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timo Strandberg, Kaisu Pitkälä, Sarianna Sipilä: Sarkopenia – lihasmassan ja -voiman kato Lääkärilehti. 5.2.2021. Viitattu 22.2.2022.
  2. Strandberg, Timo: Paha kolmio: sarkopenia, osteoporoosi ja lihavuus. Lääkärilehti, 5.5.2023, s. 783. Suomen lääkäriliitto.
  3. Matias Blomqvist, Katri Sääksjärvi, Maria Nuotio, Seppo Koskinen, Sari Stenholm: Sarkopeniaa on lähes joka toisella 80 vuotta täyttäneistä. Lääkärilehti, 5.5.2023, s. 801. Suomen Lääkäriliitto.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.