Koordinaatit: 39°53′N, 20°1′E

Sarandë

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Saranda)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sarandë
Saranda
Sarandan kaupunki mereltä
Sarandan kaupunki mereltä

Sarandë

Koordinaatit: 39°53′N, 20°1′E

Valtio Albania
Maakunta Vlorë
Väkiluku (2011) 17 233


Sarandë (albaniaksi myös Saranda, italiaksi Santi Quaranta, neljäkymmentä pyhimystä, kreikaksi Άγιοι Σαράντα or Ágii Saránda) on kaupunki Vlorën maakunnassa Albaniassa ja se on Albanian tärkeimpiä matkailukohteita. Kaupungin asukasluku on noin 17 000.

Se nimettiin Sebasten neljänkymmenen marttyyrin mukaan, joita muistettiin ortodoksisessa kirkossa perinteisesti 10. maaliskuuta Bysantin aikaan. Albanian Italiaan liittämisen aikana Toisessa maailmansodassa kaupungille annettiin uusi nimi, "Porto Edda" Edda Mussolinin, Benito Mussolinin vanhimman tyttären mukaan.

Sarandë ja Korfu 1500-luvun kartalla.

Kaupunki sijaitsee Joonianmeren lahdessa. Kaupunkia vastapäätä on kreikkalainen matkailukohde Korfu. Osa sen albanialaisesta ja kreikkalaisesta väestöstä muutti Kreikkaan 1990-luvun alussa. Saranda oli merkittävä matkailukaupunki jo Albanian kommunistisen diktratuurin aikana. Tuolloin kaupungin Korfun välisessä salmessa liikkui rajavartioiden laivoja, joiden oli tarkoitus estää ihmisiä uimasta yli. Nykyisin Korfun ja Sarandan välillä kulkee useita matkustajalauttoja päivittäin.

Sarandan kaupunki on lähellä Butrintin raunioita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.