Kruja

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Krujë)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kruja

Kruja

Koordinaatit: 41°31′N, 19°48′E

Valtio Albania
Maakunta Durrës
Väkiluku (2011) 59 814


Kruja (tai Krujë, italiaksi Croia) on 60 000 asukkaan kaupunki Albaniassa 29 kilometriä Tiranasta koilliseen. Kaupungissa on Albanian kansallissankarin Skanderbegin linnakkeen rauniot ja se on tärkeä matkailukohde. Nimen uskotaan tulevan albanian kielen lähdettä tarkoittavasta sanasta krua.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krujan linnakkeen museo

Krujan kaupungin lähellä on illyrialaisen Zgërdheshin linnakkeen rauniot, jotka ajoittuvat 500-luvulle eaa. 800-luvulla Bysantin valtakaudella kaupungissa sijaitsi piispanistuin ja kaupunki pysyi Bysantin hallinnassa 1100-luvulle asti. 1400-luvulla Kruja oli ottomaanien vastaisen kapinan keskus, jota johti Albanian kansallisankarikisi julistettu Skanderbeg, jonka aikana kaupunkia piiritettiin kahdesti, mutta se ei kukistunut. Lopulta ottomaanit onnistuivat valloittamaan Krujan vuonna 1478, kymmenen vuotta Skanderbegin kuoleman jälkeen.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krujan linnake on rakennettu 548 metriä korkealla olevalle kallionkielekkeelle, josta on avoin näköala ympäröivään maaseutuun. Linnakkeen alueella on museona toimiva, 1982 valmistunut Skanderbegin linnan "rekonstruktio", jonka on suunnitellut Albanian kommunistisen diktaattorin Enver Hoxhan tytär Pranvera.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

[[Luokka:Albanian kunnat}}