Sarakerttunen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sarakerttunen
Seggenrohrsaenger hand.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Kerttuset Acrocephalidae
Suku: Ruokokerttuset Acrocephalus
Laji: paludicola
Kaksiosainen nimi

Acrocephalus paludicola
(Vieillot, 1817)

AcrocephalusPaludicolaIUCN.svg
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Sarakerttunen Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Sarakerttunen Commonsissa

Sarakerttunen (Acrocephalus paludicola) on pienikokoinen, uhanalainen varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 11,5–13 cm ja paino 10–12 g. Ulkonäöltään muistuttaa ruokokerttusta, ollen kuitenkin hieman vaaleampi ja kirjavampi. Päälaella on selvä keltainen pitkittäisjuova, samoin selässä kaksi selkeää keltaista juovaa. Yläperä on tummaviiruinen. Äänet ja laulu muistuttavat ruokokerttusen vastaavia.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Eurooppa ja Länsi-Aasia. Eri lähteet antavat hieman erilaisia määriä populaation koosta. Maailman populaation suuruus on 13 500 – 21 000 laulavaa koirasta. Noin 70 % maailman sarakerttusista pesii Valko-Venäjällä, suurella Polesian suoalueella. EU:n alueella pesii 3 000 – 8 000 paria, joista 90 % Puolassa, ja loput Unkarissa, Ukrainassa, Saksassa ja Baltiassa.[2] Länsi-Siperia on huonosti tutkittu alue, jonka populaatio saattaa olla suurempi kuin arviot esittävät. Sarakerttunen on maailmanlaajuisesti vaarantunut.

Sarakerttunen on muuttolintu, joka talvehtii ilmeisesti pääosin Länsi-Afrikassa Saharan eteläpuolella. Muuttomatkalla harhautuneita yksilöitä on tavattu Suomessa kuudesti vuoden 2006 loppuun mennessä.[3]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesii saraniityillä ja -soilla. Rajoittuneen habitaattivaatimuksensa vuoksi laji on taantunut voimakkaasti, sillä niittyjä ja soita on kuivattu ja otettu viljelykäyttöön. Arvioidaan, että 2/3 maailman tunnetusta sarakerttuskannasta on kadonnut viimeisen 10 vuoden aikana.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesä on tavallisesti saramättäässä tai muualla kasvillisuuden kätköissä. Munia on 4–6, tavallisesti 5. Muna painaa noin 1,5 g. Haudonta-aika on 12–15 päivää ja vain naaras hautoo. Poikaset lähtevät pesästä 13–14 päivän ikäisinä. Pesyeitä on 1 tai 2 kesän aikana.[4]

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyönteissyöjä, jonka diettiin kuuluu myös hämähäkkejä ja muita pieniä selkärangattomia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Acrocephalus paludicola IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.12.2013. (englanniksi)
  2. BirdGuides: Aquatic Warbler 1999. BirdGuides. Viitattu 18. elokuuta 2006.
  3. Rariteettikomitea
  4. Cramp, Stanley (toim.) 1992: The Birds of the Western Palearctic. Vol. VI Warblers. - Oxford University Press. Hong Kong.