Santa María (purjealus)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Santa María -aluksen purjehduskelpoinen replika Madeiralla.

Santa María oli suurin Kristoffer Kolumbuksen ensimmäisellä, vuonna 1492 Atlantin poikki länteen suuntautuneella matkalla käytetyistä purjelaivoista. Santa María oli karakkityyppinen alus, joka toimi myös tutkimusmatkan lippulaivana. Muut ensimmäisen tutkimusmatkan purjealukset olivat Pinta ja La Niña.

Alus haaksirikkoutui kesken matkan jouluna 1492 Haitin pohjoispuolella Cap-Haïtienin lähellä.[1]

Aluksen alkuperäinen nimi oli La Gallega (suom. Galicialainen nainen), luultavasti sen johdosta, että alus oli rakennettu Galiciassa, Pontevedran kaupungissa. Aluksella purjehtineet merimiehet kutsuivat sitä kuitenkin nimellä Marigalante (suom. Likainen Maria), joka viittasi prostituoituun. Kirjoituksissaan pappi Bartolomé de las Casas ei koskaan puhu aluksesta millään näistä kolmesta nimestä vaan viittaa siihen sanoilla La Capitana tai La Nao.

Aluksen pituudesta ei ole tarkkaa tietoa, ja Björn Landström arvioi sen olleen noin 24 metriä pitkä ja leveimmältä kohdalta 8 metriä leveä. Tämä kannellinen kolmimastoinen alus oli myös Kolumbuksen laivaston hitain mutta suoriutui Atlantin ylityksestä kunnialla. Alus haaksirikkoutui myrskyssä Môle Saint-Nicolasin edustalla Haitilla 25. joulukuuta 1492.

Barry Cliffodrin johtama meriarkeologiryhmä kertoi toukokuussa 2014, että se on mahdollisesti paikantanut ja löytänyt Santa Marían jäännökset. Sijainti määriteltiin Kolumbuksen päiväkirjamerkintöjen ja hänen rakentamansa linnakkeen La Navidadin perusteella. Suomalaisen tutkijan Riikka Alvikin arvion mukaan laivasta voi olla jäljellä painolastin alla säilynyttä pohjaosaa.[1] YK:n kulttuurijärjestö Unesco on kuitenkin kiistänyt hylyn olevan Santa María, sillä sen kiinnikkeet edustavat myöhäisempää laivatekniikkaa ja hylky on löydetty väärästä paikasta.[2] Sittemmin YK:n asiantuntijat ovatkin todenneet, ettei kyseessä ole Santa María vaan myöhäisempi alus.[3]

Aluksesta on tehty useita replikoita, mutta yksikään niistä ei todennäköisesti ole täydellinen kaksoiskappale, sillä piirustuksia Kolumbuksen laivoista ei ole olemassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Heikki Arola: Kolumbuksen lippulaiva löytyi ehkä Haitin edustalta. Helsingin Sanomat 14.5.2014 s. A31
  2. Kolumbuksen Santa Maria ei vieläkään löytynyt 7.10.2014. Ilta-Sanomat. Viitattu 7.10.2014.
  3. Kolumbuksen lippulaiva Santa Maria yhä kadoksissa, keväinen löytö osoittautui uudemmaksi laivaksi, Yle.fi, viitattu 13.10.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]