Sandra Oh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sandra Oh
Sandra Oh vuonna 2007
Sandra Oh vuonna 2007
Henkilötiedot
Syntynyt20. heinäkuuta 1971 (ikä 49)
Nepean, Ontario, Kanada
Puoliso Alexander Payne
(vih. 2003; ero. 2006)
Näyttelijä
Aktiivisena 1989–
Merkittävät roolit Greyn anatomia
Killing Eve
Palkinnot
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Sandra Oh (s. 20. heinäkuuta 1971 Nepean, Ontario, Kanada) on Golden Globe -palkittu kanadalainen näyttelijä, joka tunnetaan roolistaan tohtori Cristina Yangina sairaalamaailmaan sijoittuvassa draamasarjassa Greyn anatomia. Sandra on näytellyt myös elokuvissa Toscanan auringon alla ja Sideways, sekä sivuosaa HBO:n tv-sarjassa Arli$$. Vuonna 2005 Oh pääsi Peoplen Maailman 50 kauneinta ihmistä -listalle.

Oh on saanut viisi Primetime Emmy -ehdokkuutta parhaasta naissivuosasta draamasarjassa Greyn Anatomia.

Oh teki historiaa vuonna 2018, kun hänestä tuli ensimmäinen aasialaisnainen, joka on saanut parhaan naispääosan Primetime Emmy -ehdokkuuden draamasarjasta Killing Eve. Oh palkittiin sarjasta uransa toisella Golden Globella parhaasta naispääosasta draamasarjassa sekä parhaan naispääosan SAG-palkinnolla.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oh syntyi Ontarion Nepeanissa keskiluokkaisille korealaisille maahanmuuttajavanhemmille, Joon-Soo ja Young-Nam Oh’lle, jotka tulivat Kanadaan 1960-luvun alussa. Hänen isänsä oli liikemies ja äitinsä biokemisti. Oh kasvoi Nepeanin esikaupunkialueella Camwood Crescentissä, jossa hän aloitti näyttelemisen ja baletin varhaisella iällä. Ollessaan kymmenenvuotias hän esiintyi musikaalissa The Canada Goose.lähde?

Käydessään Sir Robert Borden High Schoolia Oh toimi oppilaskunnan puheenjohtajana. High Schoolissa Sandra soitti huilua, tanssi balettia; Oh arveli, ettei hän ollut tarpeeksi hyvä ammattilaistanssijaksi ja keskittyi näyttelemiseen. Tämä kiinnostus johdatti hänet draamatunneille, näyttelemään koulunäytelmissä ja sai hänet liittymään draamakerhoon, jossa hän myöhemmin otti osaa komediakerhoon. Vastoin vanhempiensa neuvoa hän allekirjoitti nelivuotisen journalismikoulutussopimuksen Carleton Universityn kanssa opiskellakseen draamaa Montrealissa National Theatre School of Canadassa. Oh sanoi vanhemmilleen kokeilevansa näyttelemistä muutaman vuoden ja jos hän epäonnistuisi, niin hän palaisi kouluun.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian valmistuttuaan National Theatre Schoolista, vuonna 1993, hän esiintyi Lontoossa esitetyssä David Mametin tuottamassa näytelmässä Oleanna. Samoihin aikoihin hän sai useita rooleja elämäkertapohjaisista televisioelokuvista: vancouverilaisena kirjailijana, Evelyn Launa elokuvassa Diary of Evelyn Lau sekä Adrienne Clarksonina.lähde?

Käytyään kolme vuotta Kanadan maineikasta National Theatre Schoolia hän sai nimiroolin CBC:n televisioelokuvassa The Diary of Evelyn Lau. Tositapahtumiin perustuvassa filmissä Oh näytteli piinattua runoilijaa, joka karkaa kotoaan ja päätyy Vancouveriin huumeriippuvaiseksi prostituoiduksi. Oh sai suorituksestaan Gemini-ehdokkuuden (Kanadan Emmy-palkinto) parhaana näyttelijänä ja 1994 Cannesissa FIPA d’Or –palkinnon parhaana näyttelijänä.

Oh on Kanadassa tunnettu roolistaan elokuvassa Double Happiness, josta hän voitti Genie Award for Best Actress -palkinnon. Muita Oh’n kanadalaisia elokuvia ovat Happiness & Prosperity ja Last Night, josta hän voitti parhaan naisnäyttelijän palkinnon.

Oh on Amerikassa tunnettu rooleistaan elokuvissa Toscanan auringon alla ja Sideways. Elokuvassa Dancing at the Blue Iguana Oh esitti runoja kirjoittavaa stripparia, ja sai elokuvan parhaat arvostelut. Vuonna 2005 Oh sai roolin suositussa ABC:n sairaalamaailmaan sijoittuvassa draamasarjassa Greyn anatomia, josta Oh sai vuonna 2006 sekä Golden Globen että Screen Actors Guild -palkinnon. Heinäkuussa 2008 Oh sai neljännen Emmy-ehdokkuutensa työstään kyseisessä sarjassa.

Vuonna 2006 Sandra sai ”Annan” roolin elokuvasta The Night Listener.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sandra Oh ja yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Alexander Payne seurustelivat viiden vuoden ajan. He menivät naimisiin 1. tammikuuta 2003 ja erosivat joulukuussa 2006. Oh alkoi seurustella muusikko Andrew Featherstonin kanssa vuonna 2007.[1]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oh and Payne Officially Divorced SFGate. December, 2006. Viitattu 2.3.2007. (englanniksi)